Διεθνής Ασφάλεια Επικαιρότητα

Σε «τεντωμένο σχοινί» Ιράν-ΗΠΑ στον Κόλπο: Επίθεση σε αμερικανική βάση στο Ιράκ – Προσγειώθηκε στα ΗΑΕ μοίρα F-15E!

Γνωρίζεις γιατί υπάρχει στα τζιν αυτό το σιδερένιο κούμπωμα;

Μια νέα Μοίρα μαχητικών αεροσκαφών F-15E έστειλε στα ΗΑΕ η αμερικανική Αεροπορία, στο πλαίσιο της διαρκούς  ενίσχυσης των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ ίσως επιλέξουν την στρατιωτική οδό για την διευθέτηση του θέματος με το Ιράν.

Η άφιξη των μαχητικών F-15E στα ΗΑΕ έρχεται σε μια περίοδο ιδιαίτερης έντασης με το Ιράν μετά την επίθεση σε δύο δεξαμενόπλοια στα στενά του Ορμούζ, υπεύθυνο για την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος κατονόμασε το Ιράν.

 Τα F-15E που στάλθηκαν στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση Al Dhafra των ΗΑΕ προέρχονται από την 4η  Πτέρυγα που εδρεύει στη βόρεια Καρολίνα.

Σε ότι αφορά τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενοπλοίων η  κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή (CENTCOM) έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο όπου  φαίνεται ένα ιρανικό εξοπλισμένο UAV Shahed-129 με κατευθυνόμενες βόμβες Sadid να υποστηρίζει τα ταχύπλοα των ιρανών φρουρών της Επανάστασης στην επίθεσή τους κατά των δύο δεξαμενοπλοίων στις 13 Ιουνίου.

Στο μεταξύ στο Ιράκ, αμερικανική βάση δέχθηκε πυρά όταν δύο βλήματα όλμων έπεσαν σε τμήμα της βάσης Τάτζι (30 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης) που χρησιμοποιείται από τις ιρακινές δυνάμεις και άλλος ένας εκτός βάσης.

Δεν  υπήρξαν θύματα. Ήχησαν προειδοποιητικές σειρήνες στον αμερικανικό τομέα της βάσης κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο περί «αυξημένων» απειλών από ιρακινές σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη εναντίον του προσωπικού και των συμφερόντων των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη απομάκρυνε εκατοντάδες στελέχη του προσωπικού της.

Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η Τεχεράνη διαβεβαιώνουν ότι δεν θέλουν πόλεμο. Αναλυτές ωστόσο προειδοποιούν ότι ενέργειες στις οποίες προχωρούν οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν μπορεί να οδηγήσουν σε γενικευμένη σύρραξη.

Γύρω από τη βάση Τάτζι είναι εξάλλου ενεργοί πυρήνες της εξτρεμιστικής μουσουλμανικής  οργάνωσης ISIS.