Διεθνής Ασφάλεια Επικαιρότητα Σεισμός

Σεισμός 7,7 Ρίχτερ στην Καραϊβική: Προειδοποίηση για τσουνάμι σε Τζαμάικα, Κούβα, νήσους Κέιμαν

Σεισμός 7,7 Ρίχτερ στην Καραϊβική: Προειδοποίηση για τσουνάμι σε Τζαμάικα, Κούβα, νήσους Κέιμαν

Πολύ ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στην Καραϊβική, σε θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Τζαμάικα, την Κούβα και τις νήσους Κέιμαν. Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσαν οι αρμόδιες αρχές.

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Καραϊβική, σύμφωνα με νεότερη εκτίμηση από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 260 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κίνγκστον, πρωτεύουσα της Τζαμάικα, και 117 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Λούσεα. Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για τη Τζαμάικα, την Κούβα και τις νήσους Κέιμαν που βρίσκονται πέριξ του επίκεντρου του σεισμού.

Κατά το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο (EMSC) η δόνηση είχε μέγεθος 7,4 Ρίχτερ, ενώ η πρώτη εκτίμηση του USGS έκανε λόγο για σεισμό 7,3 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από τη Τζαμάικα, που επικαλείται το EMSC, ο σεισμός ήταν δυνατός και είχε διάρκεια 30 έως 40 δευτερολέπτων.

Μαρτυρίες αναφέρουν πως ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και στο Μεξικό, αλλά και το Μαιάμι των ΗΠΑ.

Προσωρινά, οι προσγειώσεις πτήσεων με προορισμό τη Τζαμάικα ανεστάλησαν, λίγα λεπτά μετά από τον σεισμό.

Χρήστες του διαδικτύου δημοσίευσαν βίντεο από τη Τζαμάικα με τις στιγμές αμέσως μετά τον σεισμό.

Κατά τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, πρόκειται ουσιαστικά για συνέχεια των ισχυρών σεισμών που έπληξαν το Πουέρτο Ρίκο στις αρχές του έτους.

Μέσα στην ημέρα, σημειώθηκε σεισμός 5,2 Ρίχτερ σε θαλάσσιο χώρο ανοιχτά από την Κάρπαθο και τη Ρόδο, καθώς και δόνηση 5 Ρίχτερ στη δυτική Τουρκία.