Διεθνής Ασφάλεια Τουρκία

Σοβαρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας εξετάζουν οι ΗΠΑ λόγω S400

Μητσοτάκης: Πικραμμένος – Μαρκουλάκης στο Επικρατείας! LIVE η συνέντευξη – video

Η κυβέρνηση Trump εξετάζει τρεις “δέσμες” κυρώσεων για να τιμωρήσει την Τουρκία για την εξαγορά του ρωσικού οπλικού συστήματος S-400, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Τα πιο σκληρά μέτρα που είναι στο τραπέζι μεταξύ αξιωματούχων στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας και στο υπουργείο Οικονομικών, θα επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στην ήδη προβληματική οικονομία της Τουρκίας, σύμφωνα με τρεις πηγές του πρακτορείου.

Η πρόταση που συγκεντρώνει την μεγαλύτερη απήχηση για τώρα, είναι να στοχεύσουν εταιρείες του αμυντικού τομέα της Τουρκίας, οι οποίες ουσιαστικά θα αποκλείσουν αυτές τις επιχειρήσεις από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο για αυτές να αγοράσουν αμερικανικά εξαρτήματα ή να πουλήσουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ.

Οι συζητήσεις αποτυπώνουν το πόσο άσχημες είναι οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, οι οποίες επιδεινώθηκαν από την απόφαση του Erdogan να αγοράσει τους S-400.

Σύμφωνα με τις πηγές, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλλουν τις κυρώσεις στις αρχές Ιουλίου, το νωρίτερο που θα μπορούσε η Τουρκία να αρχίσει να λαμβάνει μέρη των S-400.

Η τουρκική λίρα υποχωρεί έναντι του δολαρίου μετά από την είδηση, και διαμορφώνεται στις 5,8750 λίρες έναντι του δολαρίου, σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο στις 5,8265 λίρες. Νωρίτερα, η ισοτιμία είχε υποχωρήσει έως τις 5,9250 λίρες ανά δολάριο.