Διεθνής Ασφάλεια

Τι ψάχνει στην Αθήνα ο διευθυντής της CIA, 11 χρόνια μετά

Είχε προχθές σειρά συναντήσεων στην ελληνική πρωτεύουσα, σε μια επίσκεψη που αντανακλά την «πραγματική αναβάθμιση και ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ»· ακολουθεί και επίσκεψη του πρώην αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα

Περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες ο διοικητής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς. Μία περιοδεία που γίνεται στη σκιά της συνεχιζόμενης εισβολής στην Ουκρανία, με την ένταση στο Κόσοβο να επιστρέφει, αλλά και σε περίοδο εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία. Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίζεται η στάση του διευθυντή της CIA και στην Αθήνα, μία επίσκεψη με νόημα που πέρασε κάτω από το ραντάρ της δημοσιότητας. Ο Μπερνς βρέθηκε στην Αθήνα την Τρίτη και πέρασε τη μέρα του πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων με στελέχη «υπηρεσιών». Συναντήσεις οι οποίες έμειναν κάτω από το ραντάρ της δημοσιότητας, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» ήταν ιδιαίτερα παραγωγικές. Με τον διευθυντή της CIA να αναχωρεί χθες το πρωί από την Ελλάδα για τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του απόλυτα ικανοποιημένος.

Οπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στα «ΝΕΑ», η άφιξη Μπερνς στην Αθήνα ήταν η πρώτη επίσκεψη διευθυντή της CIA στην Ελλάδα εδώ και 11 χρόνια και αντανακλά την «πραγματική αναβάθμιση και ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ, οι οποίες έχουν περάσει σε ένα τελείως διαφορετικό στάδιο».

Για τις ΗΠΑ άλλωστε, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε σημείο αναφοράς και δη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με αμερικανούς παράγοντες να υπογραμμίζουν ότι στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής δεν υπάρχουν πολλές δημοκρατίες που να μπορεί η Ουάσιγκτον να βασιστεί, αντίθετα στην Αθήνα οι ΗΠΑ θεωρούν ότι έχουν έναν «αξιόπιστο εταίρο που μπορούν να συνεργάζονται και να τον εμπιστευθούν».

Εφοδιαστική επιμελητεία

Με τον ρόλο της Ελλάδας να καθίσταται γεωστρατηγικά ιδιαίτερα σημαντικός και για το ΝΑΤΟ, αφού έχει μετατραπεί στο κέντρο της «εφοδιαστικής επιμελητείας» για τον στρατό και οι ΗΠΑ έχουν πλέον επεκταθεί σε οκτώ βάσεις επί ελληνικού εδάφους στις οποίες επενδύουν εκατομμύρια δολάρια. Δεδομένων αυτών η Αθήνα καθίσταται ένας σημαντικός και κυρίως «προβλέψιμος» σύμμαχος στον οποίο μπορούν να βασιστούν. Σημειώνουν δε τον ρόλο και τις σχέσεις της Ελλάδας τόσο με το Ισραήλ, όσο και με χώρες της Μέσης Ανατολής, που την καθιστούν παράλληλα με τη συμμετοχή και τη συμβολή της στο ΝΑΤΟ ένα κράτος που αξίζει τον σεβασμό.

Η επίσκεψη του διευθυντή της CIA στην Αθήνα χαρακτηρίζεται από αρμόδιους παράγοντες ως απότοκη των παραπάνω και στο πλαίσιο μιας «παρέλασης» αμερικανών αξιωματούχων, βουλευτών, στρατιωτικών και παραγόντων, που αντανακλούν την απόλυτη ταύτιση της Αθήνας με την Ουάσιγκτον και την πραγματική αναβάθμιση των σχέσεων. Στην Αθήνα άλλωστε θα βρεθεί και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τον Ιούνιο, προκειμένου να συμμετάσχει στο φετινό SNF Nostos Conference του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) – με τις υψηλόβαθμες επισκέψεις, μάλιστα, να θεωρείται ότι θα έχουν συνέχεια. 

Το νέο ραντεβού

Να σημειωθεί ότι ο Μπερνς βρέθηκε στην Αθήνα λίγες μόλις ημέρες μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας και την επικοινωνία του με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με την Ουάσιγκτον να δηλώνει ξεκάθαρα ότι θέλει να κρατήσει την Αγκυρα υπό δυτική επιρροή. Ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε στον Ερντογάν κατά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, πως η «παρέμβαση της Δύσης εναντίον του ήταν άδικη». Ο τούρκος πρόεδρος επανέφερε στη συζήτησή του με τον Μπάιντεν και το ζήτημα των F-16 με τον αμερικανό πρόεδρο να θέτει από την πλευρά του το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Μια νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν παραμένει ανοικτή για την προσεχή εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας τις κινήσεις καλής θέλησης της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα.

Προειδοποίηση Μενέντεζ

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, σχολιάζοντας τη νίκη Ερντογάν τόνισε την ελπίδα του ο τούρκος πρόεδρος να υιοθετήσει μια «λιγότερο πολεμοχαρή» στάση έναντι των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των γειτόνων της Ελλάδας. Για να τονίσει ότι «αν έχουμε τα ίδια, ή κι άλλα από τα ίδια, όπως αυτά που έχουμε δει, τότε θα εξακολουθήσω να έχω τις ίδιες θέσεις που είχα πριν». Εσπευσε δε να υπογραμμίσει ότι για τον ίδιο η Σουηδία είναι μόνο μέρος της εξίσωσης και όχι ολόκληρη η εξίσωση. Να σημειωθεί ότι ο Λευκός Οίκος υποστήριξε σε προχθεσινή ανακοίνωσή του ότι η παράδοση των F-16 στην Τουρκία δεν θα γίνει σε αντάλλαγμα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.