Διεθνής Ασφάλεια Επικαιρότητα

Τριμερές μέτωπο κατά της τουρκικής προκλητικότητας [pics]

Champions League: «Βροχή» τα γκολ και το θέαμα στο Τσέλσι – Άγιαξ (4-4)

Σε ομόφωνη καταδίκη των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στη νοτιανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο προχώρησαν οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας , της Κύπρου κατά την ολοκλήρωση των εργασιών 3ης Τριμερούς Συναντήσεως Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, ανοιχτά της Κρήτης και νοτίως της Πελοποννήσου, συνεχίζεται η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα 9» με τη συμμετοχή ελληνικών και αιγυπτιακών μαχητικών αεροσκαφών, πλοίων, υποβρυχίων αλλά και του εντυπωσιακού ελικοπτεροφόρου  Gamal Abdel Nasser.

Οι υπουργοί Άμυνας συναντήθηκαν το απόγευμα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συνυπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία κατακρίνουν όχι μόνο τη τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τη τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία.

Τριμερές μέτωπο κατά της τουρκικής προκλητικότητας [pics]

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αιγύπτιος ομόλογος του,Mohamed Ahmed Zaki και ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σάββας Αγγελίδης καταδικάζουν τις παράνομες τουρκικές ερευνητικές δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας την άμεση παύση τους και προβάλλοντας την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και την UNCLOS. Επίσης επικρίνουν τις τουρκικές παραβιάσεις του Ελληνικού Εναερίου Χώρου και Χωρικών Υδάτων, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Τριμερές μέτωπο κατά της τουρκικής προκλητικότητας [pics]

Στην κοινή τους δήλωση οι υπουργοί αποδοκιμάζουν την πρόσφατη τουρκική εισβολή στη Συρία η οποία έχει δημιουργήσει μια νέα ανθρωπιστική κρίση, έχει αυξήσει περαιτέρω τις μεταναστευτικές ροές, αλλά και δυναμιτίσει σε σημαντικό βαθμό την πρόοδο που είχε μέχρι τώρα επιτευχθεί από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό στην καταπολέμηση του Da’esh.

Και οι τρεις συμφωνούν ότι το Da’esh παραμένει απειλή για την περιφερειακή, ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια.

Τριμερές μέτωπο κατά της τουρκικής προκλητικότητας [pics]

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «οι αναδυόμενες νέες προκλήσεις ασφαλείας και απειλές στην ευρύτερη περιοχή μας επιτάσσουν την κοινή εκτίμηση απειλών και την στενότερη συνεργασία των τριών χωρών μας προκειμένου να προστατεύσουμε τα κοινά μας συμφέροντα και να ενδυναμώσουμε την αμοιβαίως επωφελή στρατηγική μας συνεργασία». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Zaki: «Είναι ανάγκη η συνέχιση αυτής της συνεργασίας, για να μπορέσουμε έτσι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Άγκυρας και να εξασφαλίσουμε τα δικά μας κοινά συμφέροντα», τόνισε ο Αιγύπτιος υπουργός Άμυνας. Ο κ. Αγγελίδης , εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους δύο υπουργούς «για τη σθεναρή και σταθερή υποστήριξη των χωρών τους στον δίκαιο αγώνα μας».

Οι υπουργοί Άμυνας συμφώνησαν επίσης τη συνέχιση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και στην εμβάθυνση της αμυντικής τους συνεργασίας σε άλλους τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια και η διαχείριση κρίσεων. Η επόμενη Τριμερής Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο το 2020.