Διεθνής Ασφάλεια

U.S Navy: «Έπιασε στα πράσα» πλοίο με βαρύ ιστορικό και ύποπτο φορτίο [pics]

Η ΕΕ επιβάλει νέο μοντέλο για τη διαχείριση της πανδημίας

Ένα πλοίο με προέλευση το Ιράν που μετέφερε 40 τόνους λίπασμα, συστατικά του οποίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή εκρηκτικών, συνελήφθη σε μια θαλάσσια οδό που χρησιμοποιούν οι σιίτες αντάρτες Χούθι για να προμηθεύονται όπλα, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο 5ος Στόλους του U.S Navy.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι συνέλαβε το πλοίο, «χωρίς σημαία» το οποίο είχε ήδη συλληφθεί πέρυσι όταν μετέφερε χιλιάδες όπλα, αφού αυτό εισήλθε στα διεθνή ύδατα στον Κόλπο του Ομάν την Τρίτη. «Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακάλυψαν σε αυτό 40 τόνους λιπασμάτων ουρίας, ένα χημικό προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γεωργικούς σκοπούς αλλά και για την κατασκευή εκρηκτικών», πρόσθεσε ο 5ος αμερικανικός στόλος που σταθμεύσει στο Μπαχρέιν.

Η κατάσχεση αυτή που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του U.S Navy έγινε σε μια περίοδο μεγάλης έντασης γύρω από τον πόλεμο στην Υεμένη: στις 17 Ιανουαρίου οι Χούθι εξαπέλυσαν αιματηρή επίθεση εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και του αεροδρομίου του Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με drones και πυραύλους. Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός απάντησε πραγματοποιώντας αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Υεμένης.

U.S Navy: «Έπιασε στα πράσα» πλοίο με βαρύ ιστορικό και ύποπτο φορτίο [pics]

Ο συνασπισμός παραδέχθηκε ότι από τις επιδρομές στη Σαναά και τη Χοντέιντα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 άνθρωποι, ενώ προκλήθηκε και διακοπή της σύνδεσης του διαδικτύου σε όλη τη χώρα, όμως διέψευσε ότι βομβάρδισε φυλακή στη Σαάντα, προπύργιο των Χούθι στη βόρεια Υεμένη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 70 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 100 άλλοι.

Στο μεταξύ σήμερα οι αρχές των Εμιράτων απαγόρευσαν για ένα μήνα τη χρήση drones στη χώρα μετά την επίθεση των Χούθι.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ