Διεθνής Ασφάλεια Επικαιρότητα

«Yπερθέρμανση» της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ιράν: Αλληλοκατηγορούνται για «ασυνήθιστη δραστηριότητα στον Κόλπο»

«Yπερθέρμανση» της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ιράν: Αλληλοκατηγορούνται για «ασυνήθιστη δραστηριότητα στον Κόλπο»

Με εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις ΗΠΑ και Ιράν αλληλοκατηγορούνται για αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στον Κόλπο, σε μια -ακόμη- κλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή.

Τόσο ΗΠΑ όσο και Ιράν σημειώνουν ότι παρατηρούν ασυνήθιστες κινήσεις του άλλου λέγοντας και οι δύο πως «Σε οποιαδήποτε περίπτωση επίθεσης η απάντηση θα είναι συντριπτική».

Χθες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε σήμερα τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι επιχειρεί να κατασκευάσει ένα «πρόσχημα» για να ξεκινήσει έναν «πόλεμο», καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο εχθρών κλιμακώνονται ξανά.

Ο Ζαρίφ έκανε αυτές τις δηλώσεις λίγες ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο της δολοφονίας του πανίσχυρου Ιρανού υποστράτηγου και αρχιτέκτονα της περιφερειακής στρατηγικής της Τεχεράνης, Κασέμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2020 σε αμερικανικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη με εντολή του Ντόναλντ Τραμπ.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Nimitz αναπτύχθηκε στα τέλη Νοεμβρίου στον Κόλπο, ενώ δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 πέταξαν πάνω από την περιοχή στις 10 Δεκεμβρίου σε μια επίδειξη δύναμης σε ένα μήνυμα που στόχευε κυρίως το Ιράν.

«Αντί να καταπολεμήσει τον νέο κορωνοϊό στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ και το περιβάλλον του σπαταλά δισεκατομμύρια για να πετούν Β-52 και στέλνει αρμάδες στην περιοχή ΜΑΣ», τόνισε με tweet του ο Ιρανός ΥΠΕΞ. «Οι ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν ενδείξεις για μια συνωμοσία να κατασκευάσει ένα πρόσχημα για (να ξεκινήσει) ένα πόλεμο», πρόσθεσε.

Στη δολοφονία Σουλεϊμανί, το Ιράν αντέδρασε εκτοξεύοντας πυραύλους ενάντια βάσεων στο Ιράκ που στεγάζουν Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο του διεθνούς αντι-τζιχαντιστικού συνασπισμού.

«Το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο, αλλά θα ανταποκριθεί ΑΝΟΙΚΤΑ και ΑΜΕΣΑ για να υπερασπιστεί τον λαό του, την ασφάλεια και τα ζωτικά συμφέροντά του», έγραψε ο Ζαρίφ.

Παράλληλα σήμερα, ένας στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο Χοσεΐν Ντεγκάν προειδοποίησε τον Τραμπ «να μην μετατρέψει την Πρωτοχρονιά σε πένθος για τους Αμερικανούς».

«Είδα στις ειδήσεις ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται σε εγρήγορση υπό το φόβο εκδίκησης (για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί) και έχουν δύο βομβαρδιστικά B-52 στον Περσικό Κόλπο», είπε με tweet του. «Όλες οι στρατιωτικές βάσεις τους στην περιοχή καλύπτονται από τους πυραύλους μας. Συμβουλεύω τον Τραμπ να μην μετατρέψει την Πρωτοχρονιά σε πένθος για τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Ντεχάν, πρώην υπουργός Άμυνας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ είπε ότι θα καταστήσει το Ιράν «υπεύθυνο» για οποιαδήποτε θανατηφόρα επίθεση εναντίον Αμερικανών στο Ιράκ, αφού κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι βρίσκεται πίσω από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη στις 20 Δεκεμβρίου.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας στη συνέχεια απάντησε προειδοποιώντας τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο για κάθε «τυχοδιωκτισμό» πριν από την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.

Στην προεδρική του θητεία ο Τραμπ άσκησε μια πολιτική «μέγιστης πίεσης» ενάντια στην Τεχεράνη, με αποκορύφωμα την μονομερή αποχώρηση από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015 και την επαναφορά σκληρών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο τακτικός Στρατός του Ιράν ανέρχεται σε 530.000 οπλίτες -από αυτούς οι 150.000 ανήκουν στην Φρουρά της Επανάστασης.

Η Φρουρά της Επανάστασης ιδρύθηκε πάνω από 40 χρόνια πριν και χαίρει αυτονομίας σε σχέση με τις υπόλοιπες ένοπλες δυνάμεις, με δικό της προϋπολογισμό και σχέδιο δράσης και έχει αναδειχθεί σε πραγματική αυτεξούσια πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη στη χώρα.

Το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης ελέγχει την μονάδα Μπασίτζ, που σε περίπτωση πολέμου μπορεί να κινητοποιήσει υπό τα όπλα εκατοντάδες χιλιάδες πληθυσμού.

Η πυραυλική υπεροπλία είναι το κλειδί της πολεμικής ισχύος του Ιράν, δεδομένης της μικρής ισχύος της Aεροπορίας σε σχέση με τις αντιπάλους του στην περιοχή, όπως το Ισραήλ κι η Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, το πυραυλικό οπλοστάσιό του είναι αριθμητικά το μεγαλύτερο στη Μέση Ανατολή, περιλαμβάνοντας πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς (όπως τύπου Zolfaghar και Qiam) εντός του οποίου πάντως βρίσκονται η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.

Σημαντικός μοχλός στο οπλοστάσιο του Ιράν είναι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Τέτοια εναέρια όπλα επιχειρούν εντός του Ιράκ από το 2016 εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ενώ έχουν εισέλθει κι εντός του ισραηλινού εναέριου χώρου από βάσεις εντός της Συρίας.

Πρόσφατα, τέτοια drones είχαν πλήξει σοβαρά πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, με την Τεχεράνη όμως να αρνείται όποια εμπλοκή της στην επίθεση αυτή.

Τμήμα του προγράμματός του των drones, αποτελεί σύμφωνα με το βρετανικό BBC κι η πώληση, ή μεταφορά τεχνογνωσίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών στους συμμάχους του στην περιοχή.

Μεγάλη σημασία αποδίδει πλέον το Ιράν και στον κυβερνοπόλεμο, ιδίως έπειτα από μία κυβερνοεπίθεση που δέχθηκαν το 2010 οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Εκτιμάται πως οι Φρουροί της Επανάστασης διαθέτουν το δικό τους κλιμάκιο κυβερνοπολέμου, διεξάγοντας, επίσης, επιχειρήσεις εμπορικής και στρατιωτικής κατασκοπίας.