Διεθνής Οικονομία Επικαιρότητα

Black Friday στις διεθνείς Χρηματαγορές φέρνει η μετάλλαξη Μποτσουάνα – Μεγάλες απώλειες σε μετοχές και πετρέλαιο

Black Friday στις διεθνείς Χρηματαγορές φέρνει η μετάλλαξη Μποτσουάνα – Μεγάλες απώλειες σε μετοχές και πετρέλαιο

Η μετάλλαξη Μποτσουάνα έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στον πλανήτη, με αποτέλεσμα στις διεθνείς χρηματαγορές να παρατηρείται ένα μίνι sell off. Μετοχές, πετρέλαιο και ομόλογα κλυδωνίζονται, με αποτέλεσμα οι τιμές να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση.

Την κατάσταση επέτεινε και η πρωινή παρέμβαση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία και δήλωσε ότι θέλει να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια Αφρική, ώστε να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της μετάλλαξης της Μποτσουάνα, της νέας παραλλαγής του κορονοϊού.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο κατέγραφε πτώση της τάξης του 3,2%, ενώ και ο μέσος όρος πτώσης στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια κυμαίνεται επίσης στο 3%.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο γερμανικός DAX χάνει κοντά στο 3% και διαμορφώνεται στις 15.442 μονάδες, ο CAC-40 στο Παρίσι υποχωρεί κατά 3,8% στις 6.809 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο χάνει 2,97% στις 7.096 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 2,75%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 κατρακυλά 3,35%.
Ο ιαπωνικός ΝΙΚΚΕΙ 225 έχασε 900 μονάδες κλείνοντας στο -2,53%.

Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης χάνει πάνω από 3% και διαμορφώνεται στις 870 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες, αναφέρουν ότι όλα αυτά συμβαίνουν εξαιτίας των νέων περιορισμών που επιβάλλονται από τις κυβερνήσεις για τον έλεγχο της διασποράς του ιού και το φόβο τυχόν νέας μετάλλαξης παραμένοντας επιφυλακτικοί, ως προς τις εκτιμήσεις της επόμενης ημέρας.

Οι ανησυχίες για τη νέα μετάλλαξη κλυδωνίζουν και τα futures της Wall Street, με τα αυτά του Dow Jones να χάνουν πάνω από 800 μονάδες. Η αμερικανική αγορά παρέμεινε κλειστή χθες λόγω της αργίας για την Ημέρα των Ευχαριστιών, ενώ σήμερα θα λειτουργήσει για λιγότερος ώρες από το κανονικό λόγω της Black Friday.

Στην αγορά πετρελαίου το αμερικανικό αργό παράδοσης Ιανουαρίου υποχωρεί 4,6% στα 74,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent υποχωρεί 3,5% στα 78,14 δολάρια το βαρέλι.

ΠΗΓΗ newsit.gr