Διεθνής Οικονομία Επικαιρότητα

BofA: «Βλέπει» πτώση πληθωρισμού και παγκόσμια επιβράδυνση της ανάπτυξης

«Σπάει» η άμυνα των αντιβιοτικών

Τι δείχνει η έρευνα για την ευρωπαϊκή οικονομία και τις αγορές

BofA: «Βλέπει» πτώση πληθωρισμού και παγκόσμια επιβράδυνση της ανάπτυξης

«Φως στο τούνελ» για την Ευρώπη «βλέπει» σε έρευνά της της η Bank of America, την ώρα που οι επενδυτές εκτιμούν πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, εξαιτίας της πτώσης της ζήτησης, ενώ η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί.

Ειδικότερα, το 20% των συμμετεχόντων στην έρευνα της BofA εκτιμά ότι θα υπάρξει ήπια ανοδική δυναμική στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη κατά τους επόμενους μήνες ως απόρροια των χαμηλότερων τιμών στην ενέργεια, την ώρα που τον προηγούμενο μήνα το ποσοστό βρισκόταν μόλις στο 5%. Επίσης, το 22% «βλέπει» περιθώρια για μια βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη της ανάπτυξης στις ΗΠΑ καθώς οι αντίθετοι άνεμοι εξασθενούν, αλλά αναμένει ότι θα σημειωθεί επιβράδυνση το επόμενο έτος καθώς η Fed θα συνεχίσει τη σφιχτή πολιτική της.

Ένα 73% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί τον επόμενο χρόνο, ενώ κυριαρχεί  μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την Ευρώπη, με ένα 78% να πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία πρόκειται να αποδυναμωθεί τους επόμενους δώδεκα μήνες, όταν πριν σχεδόν ένα μήνα το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 92%. Την ίδια ώρα, το 39% των ερωτηθέντων αναμένει το τέλος του καθοδικού κύκλου το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους (μείωση από 48% τον προηγούμενο μήνα), ενώ το 26% βλέπει να συμβαίνει μόνο το τρίτο τρίμηνο ή μετά (από 17%).

Πληθωρισμός και ζήτηση

Από εκεί και πέρα, ένα ποσοστό της τάξης του 70% αναμένει ότι η καταστροφή της ζήτησης θα κυριαρχήσει, από 62% τον περασμένο μήνα. Ένα ποσοστό ρεκόρ της τάξης του 85% αναμένει ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα υποχωρήσει τους επόμενους δώδεκα μήνες. Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα είχε ολοκληρωθεί πριν από την ανακοίνωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ (χαμηλότερο ποσοστό από τις εκτιμήσεις των αναλυτών) κατά την περασμένη Πέμπτη. Μόλις 1% αναμένει ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα μειωθούν μέσα το επόμενο έτος, ενώ 32% εξακολουθεί να θεωρεί τον υψηλό πληθωρισμό ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές, ακολουθούμενο από την επιδείνωση της γεωπολιτικής, στο 18%.

Ανοδική πορεία στις μετοχές

Το 59% των επενδυτών βλέπει περαιτέρω ανοδική πορεία για τις ευρωπαϊκές μετοχές τους επόμενους δώδεκα μήνες, κάτι που αποτελεί υψηλό 6 μηνών. Το μερίδιο που βλέπει σημαντική καθοδική πορεία για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ως απάντηση στην επιβράδυνση της ανάπτυξης έχει εξασθενίσει από 48% τον περασμένο μήνα σε ένα 37%. Ωστόσο, το 80% θεωρεί ότι το πρόσφατο ράλι των μετοχών δεν είναι βιώσιμο βραχυπρόθεσμα.