Διεθνής Οικονομία

Ελέγχει Σαββίδη η εφορία στην Ρωσία!

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ: Βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες

Τρεχάματα με την εφορία στη Ρωσία έχει ο Ιβάν Σαββίδης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ρωσικής εφημερίδας «Vedomosti» μετά από ελέγχους που έγιναν σε μεγάλους παραγωγούς καπνού επιβλήθηκαν από την Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία της Ρωσίας πρόστιμα 60 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 835 εκατομμύρια ευρώ). Μεταξύ αυτών και η εταιρεία Don Tobacco, για τα έτη 2014-2016. Το διάστημα που ακόμη ανήκε στον Ιβάν Σαββίδη πριν από την πώληση της στην Japan Tobacco.

Το δημοσίευμα αναφέρει σχετικά: «Μετά τα αποτελέσματα των επιτόπιων ελέγχων στα ρωσικά τμήματα της Imperial Tobacco, της British American Tobacco, της Philip Morris International (PMI) και της εταιρείας Don Co Japan Tobacco International, οι εταιρείες καλούνται να πληρώσουν 60 δισεκατομμύρια ρούβλια».

Από αυτά, τα 40 δισεκατομμύρια ρούβλια αφορούν την British American Tobacco ενώ η Imperial Tobacco μπορεί να πληρώσει 16,4 δισεκατομμύρια ρούβλια.

Παράλληλα υποστηρίζεται πως τα ποσά αφορούν μέρος των αποφάσεων καθώς δεν έχουν τεθεί σε ισχύ όλες οι αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας. Οι εταιρείες ενδέχεται να προσπαθήσουν να τις αμφισβητήσουν.

Έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον και ο έλεγχος που έγινε από την εφορία για την έντονα αυξημένη παραγωγή τσιγάρων κατά το τέταρτο τρίμηνο. Οι κατασκευαστές φέρονταν να προωθούν τα προϊόντα σε συνεργαζόμενους διανομείς την ίδια περίοδο.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «με τεχνητές αυξήσεις των πωλήσεων, οι εταιρείες καθόρισαν τους συντελεστές ειδικών φόρων κατανάλωσης πριν αυξήσουν τις τιμές τους από το νέο έτος και έτσι μείωσαν τη φορολογική επιβάρυνση».

Μάλιστα για να σταματήσει αυτή η πρακτική, εγκρίθηκαν τροποποιήσεις του φορολογικού κώδικα. Από το 2017, εάν οι εταιρείες καπνού κατά το τέταρτο τρίμηνο παρουσιάζουν αύξηση παραγωγής και η παραγωγή τους υπερβαίνει τα μηνιαία μέσα στοιχεία του προηγούμενου έτους, τότε θα πρέπει να πληρώσουν ειδικό φόρο κατανάλωσης κατά την πώληση, κατά 30% υψηλότερο από το συνηθισμένο. Με αποτέλεσμα τελικά να μειωθεί η παραγωγή…