Διεθνής Οικονομία Επικαιρότητα

Επέστρεψε στο «κόκκινο» η Wall Street – «Βουτιά» για Dow Jones με το βλέμμα στη Fed

Moody's: Αναβάθμισε στο Ba1 την Ελλάδα - Ένα «βήμα» από την επενδυτική βαθμίδα

Δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την εβδομάδα με κέρδη το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης – Στο «προσκήνιο» τώρα μάκρο και Fed

«Κόκκινο» βάφτηκε το ταμπλό στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν καθ΄όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης απώλειες, καθώς οι traders ολοκληρώνουν μια «δύσκολη» εβδομάδα ενόψει μάλιστα και της πολιτικής συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Μάλιστα η αγορά αξιολογεί συγχρόνως και μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο τόσο στη Fed όσο και σε εταιρικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 5,25% – 5,50% στη συνεδρίαση της 19ης – 20ης Σεπτεμβρίου.

Σε αυτό το κλίμα στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 298 μονάδες ή σε ποσοστό 0,71% κλείνοντας στις 34.660 μονάδες, απαλείφοντας εντελώς το ράλι της Πέμπτης (άνοδος περί 300 μονάδων). Ομοίως ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,09% και διαμορφώθηκε στις 4.456 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση 1,57% και στις 13.741 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones σημείωσε εβδομάδα κερδών, ενώ S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν την εβδομάδα με απώλειες.

Να θυμίσουμε ότι τα χθεσινά ισχυρά κέρδη προήλθαν από το «ντεμπούτο» της Arm. Οι επενδυτές υποδέχθηκαν την Πέμπτη με ενθουσιασμό την IPO της Arm, της βρετανικής εταιρείας παραγωγής μικροτσίπς, η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση έκανε ράλι σχεδόν 25%. Το θετικό κλίμα για την Arm συντηρείται και σήμερα, με τη μετοχή της εισηγμένης να κερδίζει 6%.

Στο μέτωπο των οικονομικών εξελίξεων, οι τιμές παραγωγού (πληθωρισμός χονδρικής) αυξήθηκαν κατά 0,7% τον Αύγουστο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις περί ανόδου κατά 0,4%. Παρ’ όλα αυτά, εξαιρώντας τους κλάδου της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,2%, εντός του προβλεπόμενου ορίου.

Στα μάκρο, μηνιαία αύξηση 0,4% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο με τους αναλυτές να αναμένουν μικρότερη αύξηση της τάξεως του 0,2%.

Ακολούθως, άλμα σημείωσαν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, σε ένα νέο σημάδι ότι το ράλι στις τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργεί ανοδικές πιέσεις σε περισσότερους τομείς της οικονομίας.

Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,5% τον προηγούμενο μήνα, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάιο του 2022, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για αύξηση 0,3%.

Σε επίπεδο μετοχών ράλι καταγράφει η μετοχή της Arm που μετά την πρεμιέρα της στην IPO χτες που κέρδισε 25%, σήμερα ενισχύεται κατά 6%. Η τιμή της μετοχής ξεκίνησε στα 51 δολάρια και έκλεισε χττες στα 63,59 δολάρια.

Από την άλλη, η μετοχή της Adobe υποχωρεί κατά 3,92% παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη τριμήνου μεγαλύτερα απο αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές.

Περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr