Διεθνής Οικονομία

Γερμανία: Πληθωρισμός-ρεκόρ 7,9% για τον Μάιο

«Φωτιά» στις τιμές των διαμερισμάτων - Ο χάρτης των αυξήσεων

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία έφτασε το Μάιο σε επίπεδο ρεκόρ 7,9% σε διάστημα ενός έτους, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό στατιστικό ινστιτούτο Destatis.

Η άνοδος των τιμών καταναλωτή έφτασε έτσι στο υψηλότερο επίπεδο από την επανένωση της Γερμανίας το 1990 για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Ο κύριος λόγος του υψηλού πληθωρισμού παραμένει η άνοδος των τιμών των ενεργειακών προϊόντων», αλλά αυξήσεις τιμών παρατηρούνται και «για πολλά άλλα αγαθά, ιδιαίτερα τα τρόφιμα.

Ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ αναμένει ότι οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι τον χειμώνα, καθώς οι αυξημένες τιμές στις προμήθειες θα μετακυλιστούν στους καταναλωτές, είπε σε συνέντευξή του στην Rheinische Post την Τρίτη.

Στα ενεργειακά προϊόντα, οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν κατά 41% σε διάστημα ενός έτους, σημειώνει η Destatis. Ενώ το Βερολίνο εφάρμοσε μια έκπτωση στην τιμή της αντλίας την 1η Ιουνίου, έκτοτε απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον πετρελαϊκών εταιρειών που μόνο εν μέρει μεταβιβάζουν το μέτρο στις τιμές των καυσίμων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, έκανε λόγο για «ηθικό σκάνδαλο», ανακοινώνοντας τη Δευτέρα την ενίσχυση των κανόνων για τον ανταγωνισμό.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών, που λειτουργεί ως αναφορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έφτασε στο 8,7% σε ένα χρόνο, επιβεβαίωσε ξανά η Destatis, δηλαδή πάνω από τον μέσο όρο του 8,1% για την ευρωζώνη, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat.

naftemporiki.gr