Διεθνής Οικονομία Επικαιρότητα

Μικρές διακυμάνσεις στη Wall Street – Αρνητικός ο απολογισμός της εβδομάδας

Μικρές διακυμάνσεις στη Wall Street – Αρνητικός ο απολογισμός της εβδομάδας

Απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες συνολικά το πενθήμερο – Ανησυχία για τα επόμενα βήματα της Fed – Η άνοδος των πετρελαϊκών τιμών έφερε… πάρτι στις μετοχές του κλάδου, αλλά αναζωπύρωσε τους φόβους για τον πληθωρισμό

Με μικρά κέρδη κατάφεραν τελικά να κλείσουν οι δείκτες στη Wall Street κι αφού είχαν προηγηθεί έντονες διακυμάνσεις κυρίως την τελευταία ώρα της συνεδρίασης. Σε κάθε περίπτωση η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με αρνητικό πενθήμερο πρόσημο για όλους τους δείκτες. Οι επενδυτές ανησυχούν πως οι αντοχές της οικονομίας και της αγοράς εργασίας σε συνδυασμό με τη σχετικά αργή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα οδηγήσει τη Fed να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Στο ταμπλό ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 34.576 μονάδες, ο S&P 500 βελτιώθηκε σε ποσοστό 0,14% στις 4.457 μονάδες και ο Nasdaq κατάφερε, έστω και οριακά, να παραμείνει σε θετικό έδαφος αυξημένος κατά 0,09% στις 13.761 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας Dow Jones και S&P 500 σημειώνουν κάμψη της τάξης του 0,8% και του 1,2%, αντιστοίχως, ενώ οι απώλειες στον Nasdaq κυμαίνονται στο 1,7%.

Τα τελευταία καλά στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας και της αγοράς εργασίας επιβεβαίωσαν εκ νέου ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν τα χειρότερα και θα περιοριστούν σε μια ομαλή μόνο προσγείωση της οικονομίας κατά το δεύτερο μισό του έτους, επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστες αντοχές δεδομένης της επιθετικής περιοριστικής πολιτικής που ακολούθησε η Fed από πέρυσι. Όμως, η ανακούφιση που προκύπτει από την αποφυγή του χειρότερου σεναρίου μιας ύφεσης αντισταθμίζεται από την προοπτική διατήρησης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι αναμενόταν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης-εργαλείο FedWatch της CME Group που καταγράφει τις εκτιμήσεις της αγοράς για τα επόμενα βήματα της Fed, εξακολουθεί να δίνει πιθανότητες άνω του 90% στην προοπτική διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα από το συμβούλιο, στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, αλλά πλέον ανεβάζει πάνω από το 40% τις πιθανότητες μιας νέας αύξησης τον Νοέμβριο.

Κοινώς τείνει να υιοθετήσει το σενάριο ότι το συμβούλιο θα επιλέξει να κρατήσει προσωρινά στάσης αναμονής για να δώσει περισσότερο χρόνο στην μέχρι τώρα νομισματική πολιτική να λειτουργήσει στην πραγματική οικονομία, αλλά πιθανόν να προχωρήσει και σε μια τελευταία παρέμβαση πριν το κλείσιμο της χρονιάς για να θωρακίσει την πτωτική τροχιά του πληθωρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, εξάλλου, η Fed έχει ξεκαθαρίσει ότι θα λαμβάνει τις αποφάσεις της βήμα-βήμα με βάση τη ροή των στοιχείων, κάτι που σημαίνει ότι το τοπίο μπορεί να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.

Για παράδειγμα η αναζωπύρωση του ράλι στις πετρελαϊκές τιμές είναι ένας παράγοντας που μπορεί να περιπλέξει τα δεδομένα. Οι πετρελαϊκές τιμές παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδα τους εδώ και δέκα μήνες και ειδικά το Brent κινείται σταθερά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 90 δολαρίων το βαρέλι.

Έγκριτοι αναλυτές μιλούν και πάλι για σενάρια επιστροφής του μαύρου χρυσού κοντά ή και πάνω από τα 100 δολάρια, προκαλώντας… πονοκέφαλο στις κυβερνήσεις διεθνώς και τροφοδοτώντας εκ νέου τον πληθωρισμό με τρόπο που οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να αγνοήσουν. Ο αντίκτυπος προφανώς στους μακροοικονομικούς δείκτες δεν θα φανεί γρήγορα, όμως οι κεντρικοί τραπεζίτες γνωρίζουν ότι τελικά θα φανεί…

Για τις μετοχές των ενεργειακών κολοσσών το αποτέλεσμα, φυσικά, φαίνεται άμεσα. Ο απολογισμός της εβδομάδας βγάζει σαφώς κερδισμένες τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου, όπως η ExxonMobil και η ConocoPhillips. Ο κλάδος «έκλεισε» σήμερα με κέρδη, όπως και συνολικά για την εβδομάδα, κόντρα στον αρνητικό απολογισμό του S&P 500.

Στον αντίποδα στις μεγάλες χαμένες της εβδομάδας που ώθησαν πτωτικά τη συνολική επίδοση του Dow ήταν οι μετοχές της Walgreens, της Nike, της Boeing, της Verizon αλλά και της Apple.

H Apple από μόνη της στάθηκε μια ιδιαίτερη περίπτωση, συμβάλλοντας μάλιστα καθοριστικά στη χθεσινή πτώση της Wall Street. Η μετοχή της κατάφερε να σημειώσει μικρή άνοδο σήμερα, αλλά δίχως βέβαια να καλύψει το διήμερο sell off που… εξαφάνισε περίπου 200 δισ. δολάρια από την συνολική της αξία.

Αφορμή στάθηκαν οι πληροφορίες ότι η Κίνα… κηρύσσει πόλεμο στα iPhone, προκειμένου να στηρίξει τις εγχώριες τεχνολογικές, απαγορεύοντας τη χρήση τους στους χώρους εργασίας από τους κρατικούς αξιωματούχους, κάτι που προφανώς θα έχει εύλογες επιπτώσεις στις πωλήσεις τους. Αν και δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση, το θέμα προκάλεσε τριγμούς στη μετοχή της Big Tech και όχι μόνο επισκιάζοντας και την επικείμενη πολυαναμενόμενη παρουσίαση του νέου iPhone, την ερχόμενη Τρίτη.

Μάλιστα, αρκετοί αναλυτές, όπως της JPMorgan, εμφανίστηκαν σήμερα επιφυλακτικοί για την πιθανότητα η πίεση προς τη μετοχή να συντηρηθεί.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr