Διεθνής Οικονομία

Παγκόσμια έρευνα: Η υβριδική εργασία αλλάζει το real estate

Παγκόσμια έρευνα: Η υβριδική εργασία αλλάζει το real estate

Παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει πως τα δύο επόμενα χρόνια στο real estate θα είναι κρίσιμα λόγω της παράλληλης ανάπτυξης της υβριδικής εργασίας.
Η παγκόσμια έρευνα της Jones Lang LaSalle δείχνει ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι εξαιρετικά κρίσιμα για τον κλάδο της αγοράς ακινήτων. Στην μελέτη συμμετείχαν 1.000 εταιρείες ακινήτων σε όλο τον κόσμο, με την υβριδική εργασία να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Μέχρι το 2026, ο αριθμός των ευέλικτων χώρων γραφείων πρόκειται να έχουν διπλασιαστεί, οπότε είναι κατάλληλη στιγμή για τους μεσίτες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων να προωθήσουν στην αγορά, ακίνητα που ταιριάζουν στην υβριδική εργασία.
Η υβριδική εργασία ήρθε για να μείνει
Ψηλά στις προτεραιότητες των κρατών βρίσκεται η νομοθετική ατζέντα για την υβριδική εργασία, οπότε η έρευνα δείχνει ότι η συγκεκριμένη μορφή εργασίας, ήρθε για να μείνει. Στην έρευνα της JLL, ερωτήθηκαν 1.095 ανώτεροι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στον κλάδο των ακινήτων σε χώρες σε όλο τον κόσμο, από το Ηνωμένο Βασίλειο έως το Χονγκ Κονγκ και την Αυστραλία έως τη Βραζιλία. Τα ευρήματά της δίνουν μια συναρπαστική εικόνα για την κατάσταση της υβριδικής εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια, με το 53% των ερωτηθέντων να σκοπεύουν να καταστήσουν την υβριδική εργασία μόνιμα διαθέσιμη σε όλους τους εργαζόμενους έως το 2025.

Από ότι φαίνεται, οι εργαζόμενοι χρειάζεται να έχουν ευελιξία. Μάλιστα, 7 στους 10 ερωτηθέντες της έρευνας, συμφωνούν ότι η προσφορά υβριδικής εργασίας θα είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση και τη διατήρηση ταλέντων, ενώ το ίδιο ποσοστό προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι θα θέτουν επί τάπητος το ζήτημα για αλλαγή του εργασιακού μοντέλου μέχρι το 2025. Αυτό ταυτίζεται με τα ευρήματα έρευνας της IWG, ιδίως ότι το 77% των εργαζομένων δηλώνουν ότι μια βάση πιο κοντά στο σπίτι αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα το οποίο θα λαμβάνουν υπόψη τους στην αναζήτηση εργασίας στο μέλλον.

Η έρευνα της JLL είναι μόνο η πιο πρόσφατη που ανέδειξε το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι πιο ευτυχισμένοι με το υβριδικό μοντέλο εργασίας. Πέρυσι, η μελέτη της PwC για την απομακρυσμένη εργασία διαπίστωσε ότι το 87% των εργαζομένων προτιμούν αυτόν τον τρόπο εργασίας. Στην έρευνα της IWG, περίπου οι μισοί από όλους τους εργαζόμενους προχώρησαν ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι θα αναζητούσαν άλλη δουλειά αν τους ζητούσαν να επιστρέψουν στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Παγκόσμια έρευνα: Η υβριδική εργασία αλλάζει το real estate

Hot spot και στα περίχωρα

Σύμφωνα με έρευνα της JLL, τα κριτήρια ESG αποτελούν σημαντικό παράγοντα, με το 74% να δηλώσεις πιθανό να πληρώσει παραπάνω για φιλικούς προς το περιβάλλον χώρους γραφείων και το 56% να το πραγματοποιεί μέχρι το 2025. Δεν είναι περίεργο, δεδομένου ότι η βιωσιμότητα έχει καταστεί ζωτικής σημασίας για την αξιοπιστία των επιχειρήσεων.

ΠΗΓΗ in.gr