Διεθνής Οικονομία

TPI Center: Μετεξεταστέες οι τράπεζες στα «πράσινα τεστ»

Ουκρανία: Εντοπίστηκε ρωσικό δίκτυο στρατολόγησης Κουβανών

Ποιες περνάνε τη… βάση – Οι αισιόδοξες ενδείξεις για τον κλάδο

Οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου δεν γνωστοποιούν στους ενδιαφερόμενους όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν, προκειμένου να είναι σε θέση να κρίνουν πόσο μεγάλο είναι το αποτύπωμα άνθρακα του κλάδου.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το Transition Pathway Initiative Global Climate Transition Centre, μόνο πέντε παγκόσμιες τράπεζες έχουν αποκαλύψει τα ποσοτικά αποτελέσματα των αναλύσεων σεναρίων για το κλίμα σε μετόχους και πελάτες.

Και μόνο έξι από τις 26 τράπεζες που αναλύθηκαν έχουν αποκαλύψει τη δέσμευσή τους να τερματίσουν αμέσως κάθε χρηματοδότηση εντός και εκτός ισολογισμού για νέα παραγωγική ικανότητα άνθρακα.

Οι χειρότεροι

Οι τράπεζες της Βόρειας Αμερικής και της Κίνας τα πήγαν χειρότερα στη μελέτη, με το TPI Center να διαπιστώνει ότι οι δανειστές που εδρεύουν στην Ευρώπη και την Ιαπωνία «είναι πολύ μπροστά» από τους άλλους όσον αφορά τη λήψη μέτρων για την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ρόλος που διαδραματίζουν οι τράπεζες στη χρηματοδότηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τραβάει την προσοχή των ακτιβιστών και των ρυθμιστικών αρχών καθώς τελειώνει ο χρόνος για τον περιορισμό της παγκόσμιας θέρμανσης στο κρίσιμο όριο των 1,5 C. Ωστόσο, χρόνια αφότου οι μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεσμεύτηκαν να εξαλείψουν τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση, λίγες εξ αυτών έχουν προχωρήσει πέρα ​​από τον καθορισμό στόχων.

Ενδείξεις προόδου

Η έκθεση TPI ανέφερε ότι βρήκε μερικές «ενθαρρυντικές» ενδείξεις προόδου, καθώς οι τράπεζες ενσωματώνουν όλο και περισσότερο τις κλιματικές πολιτικές στις συνολικές επιχειρηματικές τους στρατηγικές. Σημείωσε επίσης ότι περισσότεροι δανειστές συνειδητοποιούν ότι το κλίμα αποτελεί βασική κατηγορία χρηματοοικονομικού κινδύνου.

Ωστόσο, οι τράπεζες δεν περιλαμβάνουν όλους τους τύπους χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων ούτε όλους τους τομείς υψηλών εκπομπών στους στόχους τους, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν έργα και εταιρείες υψηλών εκπομπών μακροπρόθεσμα, ανέφερε το TPI Center. Ταυτόχρονα, οι αποκαλύψεις για το κλίμα «παραμένουν μερικές και επιλεκτικές», ανέφερε.

«Απομένει να γίνει σημαντική δουλειά προκειμένου τα ζητήματα που σχετίζονται με το κλίμα να ενσωματωθούν συστηματικά στη λήψη αποφάσεων σε όλες τις τραπεζικές δραστηριότητες», ανέφερε το Κέντρο TPI στην έκθεσή του.

Η μελέτη κατέταξε 26 παγκόσμιες τράπεζες χρησιμοποιώντας το Πλαίσιο Αξιολόγησης Net Zero Banking του TPI Centre, το οποίο αξιολογεί την πρόοδο των χρηματοπιστωτικών εταιρειών στην εφαρμογή των δηλωθέντων πολιτικών και σχεδίων που σχετίζονται με το κλίμα. Το πλαίσιο καλύπτει 10 τομείς που καλύπτουν τη γνωστοποίηση εκπομπών, τις πολιτικές για τον αποκλεισμό της χρηματοδότησης για ορυκτά καύσιμα καθώς και τις δεσμεύσεις για μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση.

Η ING Groep NV σημείωσε πάνω από το μέσο όρο βαθμολογίας για 8 από τις 10 περιοχές που καλύπτονται από το πλαίσιο, ενώ η JPMorgan Chase & Co. και η Morgan Stanley σημείωσαν πάνω από το μέσο όρο βαθμολογίας σε μόλις 2 τομείς.

Οι εκπρόσωποι των JPMorgan και Morgan Stanley αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Συνολικά, το TPI Center ανέφερε ότι 20 από τις 26 τράπεζες που αναλύθηκαν έχουν καθαρή μηδενική δέσμευση για μέρος των χρηματοδοτούμενων εκπομπών τους και 21 έχουν θέσει μεσοπρόθεσμους στόχους για τα χαρτοφυλάκια δανεισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ηλεκτρικής ενέργειας. Περίπου 18 τράπεζες έχουν δεσμευτεί να κλιμακώσουν τη χρηματοδότηση που κατευθύνεται προς λύσεις για το κλίμα με συγκεκριμένους στόχους και ορόσημα.

Πηγή: OT