Διεθνής Πολιτική Ενοπλες Συγκρούσεις Τουρκία

Απόσυρση των Τούρκων από την Συρία ζητά το Ιράν…

«The 2night show»: Οι καλεσμένοι που θα κάνουν ποδαρικό στην πρεμιέρα του Αρναούτογλου

Την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος και την άμεση διακοπή της βίας, ζητά το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν. Μιλώντας στον Τύπο, εκπρόσωπος του υπουργείου επεσήμανε ότι η Τεχεράνη κατανοεί τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ασφάλειά της, τονίζοντας εντούτοις ότι η στρατιωτική λύση δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για την αντιμετώπισή τους.

Η Τεχεράνη προειδοποιεί ακόμη ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια ανθρώπινων ζωών, αλλά και να προκαλέσει διευρυμένες υλικές ζημιές στη Συρία. Χθες, άλλωστε, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί είχε καλέσει την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει τη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Ωστόσο, χθες, ξεκίνησε η επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, η οποία συνεχίζεται και σήμερα. Μέχρι στιγμής, ο τουρκικός στρατός έχει πλήξει 181 στόχους των Κούρδων και του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με τα όσα έχει κάνει γνωστά το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι χθες ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο στρατός του Ιράν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική στρατιωτική άσκηση στα βορειοδυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα του Ιράν με την Τουρκία.

Στο πλευρό των Τούρκων ο λεγόμενος “Ελεύθερος Συριακός Στρατός” (ΕΣΣ)

Στην επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» του τουρκικού στρατού συμμετέχουν δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίοι στηρίζονται από την Άγκυρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης έχουν εισέλθει σε συριακά εδάφη, ανατολικά του Ευφράτη, συνδράμοντας την τουρκική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης».

Υπενθυμίζεται ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, με τις ένοπλες δυνάμεις της γειτονικής χώρας να πλήττουν θέσεις Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία. Στόχος της Τουρκίας, όπως έχει διαμηνύσει ο πρόεδρος Ερντογάν, είναι η εκκαθάριση της περιοχής από τους Κούρδους και η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας», με στόχο τον επαναπατρισμό των Σύρων προσφύγων.