Διεθνής Πολιτική

Brexit: Η πρόταση του Μπόρις Τζόνσον δεν πείθει τις Βρυξέλλες

Βρετανία- Brexit: Η δύσκολη συνάντηση Τζόνσον και Γιούνκερ

Ο «συμβιβασμός» που προτείνει ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για την διευθέτηση του ζητήματος των ιρλανδικών συνόρων δεν πείθει τους Ευρωπαίους , οι οποίοι καλούνται τώρα να αποφασίσουν, 28 ημέρες πριν από το Brexit, εάν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με αυτήν την βάση ώστε να αποφευχθεί μία έξοδος χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Η πρόταση Τζόνσον δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και έτυχε ψυχρής υποδοχής από τις Βρυξέλλες, γεγονός που δείχνει την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στην πρώτη διαδικασία αποχώρησης κράτους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που συγκροτήθηκε επάνω στα ερείπια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως μεταδίδουν Γαλλικό Πρακτορείο και Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η «συμβιβαστική πρόταση» δεν απορρίφθηκε από τις Βρυξέλλες, αλλά περιλαμβάνει» ορισμένα «προβληματικά σημεία» για την μεγάλη ενιαία αγορά, που αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους Ευρωπαίους.

Η πρόταση «δεν μπορεί να λειτουργήσει»

Η πρόταση του Μπόρις Τζόνσον «δεν μπορεί να λειτουργήσει», διότι είναι μία προς τα πίσω κίνηση που δεν επιδέχεται επεξεργασίας και αφήνει μεγάλη διάσταση απόψεων ανάμεσα στις θέσεις της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Δεν περιλαμβάνει καμία αξιόπιστη λύση για τους τελωνειακούς ελέγχους. Και υψώνει σκληρό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας», είπε ενώ άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι «θα πρέπει να τύχει δραστικής επανεπεξεργασίας», προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ γνωστοποίησε τις ανησυχίες του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του χθες με τον βρετανό πρωθυπουργό.
«Ο πρόεδρος αναγνώρισε θετική πρόοδο, κυρίως σε ό,τι αφορά την πλήρη εναρμόνιση του ρυθμιστικού πλαισίου για το σύνολο των εμπορευμάτων και τον έλεγχο των εμπορευμάτων που προέρχονται από την Βρετανία και εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία η Κομισιόν.

«Αλλά σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν ορισμένα προβληματικά σημεία που θα χρειασθούν επιπλέον επεξεργασία τις επόμενες ημέρες, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του backstop», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Χρειάζεται να έχουμε στην διάθεσή μας μία νομικά λειτουργική λύση που να καλύπτει όλους τους στόχους του backstop: την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου (στην Ιρλανδία) , την προστασία της συνεργασίας Βορρά-Νότου και της οικονομίας του νησιού, καθώς και την προστασία της ενιαίας αγοράς και της θέσης της (Δημοκρατίας της) Ιρλανδίας εντός αυτής», είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον Μπόρις Τζόνσον.

Αντίστοιχη αντίδραση από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος διαπραγματεύθηκε επί δύο χρόνια την συμφωνία του διαζυγίου, η οποία απορρίφθηκε τρεις φορές από το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Υπάρχει πρόοδος, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για να εκπληρωθούν οι στόχοι του backstop: απουσία συνόρων, προστασία της ιρλανδικής οικονομίας, δηλαδή προστασία των καταναλωτών, των πολιτών και των επιχειρήσεων στην ενιαία αγορά», είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, του οποίου την άποψη «θέλει να ακούσει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ», θεωρεί ότι η πρόταση του Λονδίνου δεν εκπληροί «απολύτως» τις απαιτήσεις ως προς τα ιρλανδικά σύνορα.

Ο ιρλανδός υφυπουργός Οικονομικών Πάτρικ Ο΄Ντόνοβαν δήλωσε ότι η πρόταση Τζόνσον αποτελεί βάση για συνομιλίες και όχι για συμφωνία.
«Δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν οι εγγυήσεις τις οποίες έχει ανάγκη η Ιρλανδία», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Γκι Φερχόφστατ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να επικυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει με το Λονδίνο.
«Το γεγονός ότι η διευθέτηση θα τίθεται κάθε 4 χρόνια, όπως προβλέπουν οι προτάσεις Τζόνσον, υπό την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης και της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, πράγμα που σημαίνει την αμφισβήτησή της κάθε τέσσερα χρόνια, είναι δύσκολα αποδεκτό από τους Ευρωπαίους», εκτιμά ο Ερίκ Μορις, αναλυτής της Fondation Robert Schuman.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να αποφασίσουν εάν δέχονται ή όχι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο με βάση τις προτάσεις του Μπόρις Τζόνσον.

«Έχουμε την εντύπωση ότι δεν πρόκειται για μία πρόταση προς αποδοχήν ή όχι, αλλά για την έναρξη μίας νέας φάσης διαπραγμάτευσης», σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης.
«Συσκέψεις ανάμεσα στις διαπραγματευτικές ομάδες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες εντός των προσεχών ημερών», διευκρίνισαν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν να ξέρουν εάν ο Μπόρις Τζόνσον είναι έτοιμος να κάνει κινήσεις ως προς τα σημεία που είναι προβληματικά, εξήγησε ευρωπαίος διπλωμάτης.
Συνεδρίαση των πρεσβευτών των κρατών μελών επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η περιγραφή του χειρουργού του Τατσόπουλου: Τέτοια περιστατικά πεθαίνουν, τον ανοίξαμε ζωντανό Συγκλονιστικό βίντεο: Αγκαλιάζει την δολοφόνο του αδερφού του συγχωρώντας την για το έγκλημα Μίκαελ Σουμάχερ: Ο γιατρός του έσπασε τη σιωπή του, τι αποκάλυψε

Ό,τι έκοψε ο Τζεφ Μπέζος από 1.900 εργαζομένους του είναι όσα βγάζει σε λιγότερο από 6 ώρες! Ερρίκος Πετιλόν: Έχω μεθοριακή διαταραχή, μοιάζει με τη διπολική Θα ξαναπάει πράγματι η NASA στο Φεγγάρι ως το 2024; Η AGT FM «έκλεισε» τα 15 της χρόνια και συνεχίζει δυναμικά Φλεβίτης: Αυτό που φαίνεται και αυτό που είναι