Διεθνής Πολιτική

Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη είναι δεσμευμένες στο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών

Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη είναι δεσμευμένες στο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών

Η Τουρκία και η Λιβύη αποφάσισαν να διατηρήσουν τις αμοιβαίες δεσμεύσεις τους αναφορικά με τις προβλέψεις και τις διατάξεις του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους, όπως κατέστη σαφές από τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά μαζί με δεκατέσσερις υπουργούς της μεταβατικής κυβέρνησής του επισκέφτηκε σήμερα την Άγκυρα προκειμένου να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο, για μια σειρά ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος για τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το πέρας των συνομιλιών τους, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία και η Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019, μετά από συνάντηση που είχε με τον Λίβυο πρωθυπουργό.

Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη είναι δεσμευμένες στο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών

«Σήμερα, ανανεώσαμε την αποφασιστικότητά μας» δήλωσε ο Ερντογάν, ενώ ο Ντμπεϊμπά από την πλευρά του πρόσθεσε: «Αναφορικά με τα σύμφωνα που υπογράφηκαν μεταξύ των χωρών μας, ιδίως το σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, επιβεβαιώνουμε ότι αυτά βασίζονται σε έγκυρες βάσεις και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο χωρών μας».

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν επίσης σειρά συμφωνιών που έχουν στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας, ιδίως της οικονομικής, μεταξύ των δύο χωρών.

Τα εμβόλια και το τουρκικό προξενείο

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας και τη συνεργασία μας (…) Θα υποστηρίξουμε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον ίδιο τρόπο που υποστηρίξαμε την προηγούμενη νόμιμη κυβέρνηση (της Τρίπολης)», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τουρκικές εταιρείες θα διαδραματίσουν «σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Λιβύης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λιβύης, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί αύριο, Τρίτη, με Τούρκους επιχειρηματίες. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα του θα παράσχει 150.000 δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 στη Λιβύη, που έχει πληγεί έντονα από την πανδημία, ενώ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα ανοίξει ξανά το προξενείο της στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη είναι δεσμευμένες στο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών

Η διπλωματική «αντεπίθεση» της Αθήνας

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 14 Απριλίου, την Τουρκία θα επισκεφτεί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε μια κομβική χρονική συγκυρία.

Και αυτό διότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στην σημερινή επίσκεψή του στη Βεγγάζη συναντήθηκε τόσο με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σαλέχ Ίσα αλλά και με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της χώρας Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι, με στόχο να «πάρει» τις σαφείς τοποθετήσεις τους ενάντια στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ώστε να πετύχει την «απονομιμοποίηση» τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης αφενός «για την ευθεία τοποθέτησή για το παράνομο «μνημόνιο» που υπεγράφη από τη Διοίκηση του GNA και την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες» και αφετέρου για την υπενθύμιση που έκανε αναφορικά με την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να μην κυρώσει αυτό το παράνομο «μνημόνιο».

Η συνέχεια των διπλωματικών ενεργειών και κινήσεων αναμένεται να έχει πολύ και μεγάλο ενδιαφέρον.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters