Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός της Γεωργίας δεν αναγνωρίζει τη νίκη του κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο».
Η αντιπολίτευση της Γεωργίας αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των εκλογών της το Σάββατο, αφού οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το κυβερνών κόμμα ηγήθηκε της κρίσιμης ψηφοφορίας, η οποία θα μπορούσε να αποφασίσει αν η χώρα θα στραφεί προς τη Δύση ή θα επιστρέψει στη ρωσική τροχιά.
Πολλοί Γεωργιανοί θεώρησαν την ψηφοφορία ως ένα δημοψήφισμα που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για την ευκαιρία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η συμμετοχή είναι η υψηλότερη από τότε που το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο εξελέγη για πρώτη φορά το 2012.
Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Γεωργίας δήλωσε ότι το Γεωργιανό Όνειρο κέρδισε το 52,99% με την πλειοψηφία των ψήφων καταμετρημένες. Δεν έχουν καταμετρηθεί όλα τα έντυπα ψηφοδέλτια και οι ψήφοι που έδωσαν οι Γεωργιανοί στο εξωτερικό και δεν είναι σαφές πότε μπορεί να ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα.
Το Γεωργιανό Όνειρο αναμετρήθηκε με τέσσερις κύριες ομάδες της αντιπολίτευσης, οι οποίες δήλωσαν ότι δεν αποδέχονται τα αποτελέσματα. Η αντιπολίτευση κήρυξε αρχικά τη νίκη λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 8 μ.μ. τοπική ώρα.
Με το Γεωργιανό Όνειρο τελειώνει το ευρωπαϊκό όνειρο
Εάν επιβεβαιωθεί η νίκη του Γεωργιανού Ονείρου, το κόμμα θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γεγονός που θα ενισχύσει τους φόβους για την υποψηφιότητα της χώρας για ένταξη στην ΕΕ. Το κόμμα έχει γίνει όλο και πιο αυταρχικό, υιοθετώντας νόμους που είναι παρόμοιοι με αυτούς που χρησιμοποιεί η Ρωσία για την καταστολή της ελευθερίας του λόγου.Μετά την ψήφιση ενός τέτοιου νόμου νωρίτερα φέτος, οι Βρυξέλλες ανέστειλαν τη διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ.
Ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ιδρυτής του Γεωργιανού Ονείρου, διεκδίκησε τη νίκη σχεδόν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης και δήλωσε: «Είναι σπάνιο στον κόσμο το ίδιο κόμμα να επιτυγχάνει τέτοια επιτυχία σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση».
Η Τίνα Μποκουτσάβα, πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης Ενωμένο Εθνικό Κίνημα, κατηγόρησε την ΚΕΑ ότι εκτέλεσε τη «βρώμικη εντολή» του Ιβανισβίλι και δήλωσε ότι «έκλεψε τη νίκη από τον γεωργιανό λαό και έτσι έκλεψε το ευρωπαϊκό μέλλον». Προανήγγειλε ότι η αντιπολίτευση δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα και «θα αγωνιστεί όπως ποτέ άλλοτε για να διεκδικήσει το ευρωπαϊκό μας μέλλον».
Για υβριδικό πόλεμο καταγγέλει η αντιπολίτευση το κυβερνών κόμμα
Οι γεωργιανοί εκλογικοί παρατηρητές που τοποθέτησαν χιλιάδες άτομα σε όλη τη χώρα για να παρακολουθήσουν την ψηφοφορία δήλωσαν ότι υπήρξαν πολλαπλές παραβιάσεις και ότι τα αποτελέσματα «δεν ανταποκρίνονται στη βούληση του γεωργιανού λαού», όπως αναφέρει το Associated Press.
Η προεκλογική εκστρατεία στο έθνος του Νοτίου Καυκάσου των 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων, που συνορεύει με τη Ρωσία, κυριαρχήθηκε από την εξωτερική πολιτική και σημαδεύτηκε από έναν σκληρό αγώνα για ψήφους και ισχυρισμούς για εκστρατεία λάσπης.
Ορισμένοι Γεωργιανοί παραπονέθηκαν για εκφοβισμό και ότι δέχθηκαν πιέσεις για να ψηφίσουν το Γεωργιανό Όνειρο, ενώ η αντιπολίτευση κατηγόρησε το κόμμα ότι διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» εναντίον των πολιτών του.
Περίπου 48.000 τοπικοί και διεθνείς παρατηρητές ήταν παρόντες στις εκλογές, ενώ περισσότεροι από 2.800 δημοσιογράφοι από τα γεωργιανά και ξένα μέσα ενημέρωσης κάλυψαν την ψηφοφορία.