Διεθνής Πολιτική Επικαιρότητα

Γερμανία: Νέος καγκελάριος ο Όλαφ Σολτς; – «Έχω εντολή σχηματισμού κυβέρνησης»

Κορωνοϊός: Κατέληξε 21χρονος ανεμβολίαστος στη Θεσσαλονίκη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Γερμανία, καθώς φαίνεται πως ο Όλαφ Σολτς πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ή τουλάχιστον αυτό λέει ο ίδιος ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της απόφασης των Πράσινων ότι προτιμούν έναν κυβερνητικό σχηματισμό «φανάρι» (δηλαδή Σοσιαλδημοκρατών – Πράσινων – Φιλελεύθερων) από έναν «Τζαμάικα» (δηλαδή στη θέση των Σοσιαλδημοκρατών η Χριστιανική Ένωση του Άρμιν Λάσετ).

Ως «εκ των πραγμάτων απόρριψη» του συνασπισμού «Τζαμάικα» (Χριστιανικής Ένωσης – Πρασίνων – Φιλελευθέρων) ερμήνευσε την έναρξη συνομιλιών μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πράσινων και των Φιλελευθέρων (FDP) – συνομιλίες που προφανώς τελεσφόρησαν ή έστω απέδωσαν καρπούς – ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ.

Αντιθέτως, ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ‘Αρμιν Λάσετ δήλωσε την ετοιμότητα του κόμματός του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους Πράσινους και το FDP.

Τα κόμματα συνασπισμού «φανάρι» αποφάσισαν να διαπραγματευτούν μεταξύ τους. «Τώρα πρέπει να προχωρήσουν με συνέπεια», δήλωσε ο κ. Ζέντερ και τόνισε ότι το FDP και οι Πράσινοι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την «Τζαμάικα» ως διαπραγματευτικό μοχλό στις μεταξύ τους συνομιλίες.

Από την πλευρά του ο κ. Λάσετ εξέφρασε τον σεβασμό του για την απόφαση των άλλων κομμάτων και πρόσθεσε ότι η Ένωση παραμένει σε ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις. Η απόφαση ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί από τα άλλα δυο κόμματα, διευκρίνισε.