Διεθνής Πολιτική Επικαιρότητα

Κίσινγκερ: Η συνάντηση Μπάιντεν με Σι Τζιπίνγκ έσπασε το «φράγμα της σιωπής» – Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Κίσινγκερ: Η συνάντηση Μπάιντεν με Σι Τζιπίνγκ έσπασε το «φράγμα της σιωπής» – Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η ανάλυση του πολύπειρου διπλωμάτη για τις διεθνείς εξελίξεις

Χένρι Κίσινγκερ σχολίασε τη συνάντηση του Τζο Μπάινεν και του Σι Τζιπίνγκ, τονίζοντας πως επιτέλους έσπασε το «φράγμα της σιωπής» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ αναφέρθηκε και στο πότε μπορεί να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο bloomberg.com ανέφερε πως η συνάντηση μεταξύ των προέδρων Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ τη Δευτέρα έδωσε το έναυσμα για μια «προσπάθεια γεφύρωσης» στη σχέση ΗΠΑ – Κίνας, μεταξύ άλλων με την επανεκκίνηση της συνεργασίας σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια οικονομία.

Επίσης, ανέφερε με κάθε επιφύλαξη για την πορεία των συζητήσεων που μπορούν να κρίνουν και τς τύχες του πολέμου στην Ουκρανία σε ένα βαθμό, ότι η συνάντηση των δύο ηγετών διαμόρφωσε ένα κοινό πλαίσιο συζήτησης και καλό κλίμα, που δεν ήταν δεδομένο.

Τζον Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ

Μάλιστα, η συνάντηση των δύο προέδρων θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αποφυγή ενός νέου ψυχρού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επιβεβαιώνοντας μια αισιόδοξη προοπτική για τον Κίσινγκερ.

«Θα πρέπει να ακολουθηθεί προσεκτική πολιτική και να γίνουν ειλικρινείς συζητήσεις, αλλά τουλάχιστον η πόρτα έχει ανοίξει», δήλωσε ο Κίσινγκερ για τα αποτελέσματα της συνάντησης στους G20 και πρόσθεσε ότι το κλίμα διαλόγου είναι κάτι που ζητούν και θα ευνοήσει και τα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Σιγκαπούρη. Κανείς δεν θέλει ηγεμόνες στην ευρύτερη περιοχή, επισήμανε ο Κίσινγκερ.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Στρεφόμενος προς τον πόλεμο στην Ευρώπη, ο πρώην διπλωμάτης είπε ότι οι χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στο ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι τους με την Ουκρανία και τη Ρωσία και να μην αποσπάται η προσοχή τους από βραχυπρόθεσμα γεγονότα.

Ωστόσο, ο ίδιος διατύπωσε επιφυλάξεις σχετικά με το τι θα συμφωνούσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για ορισμένους ανθρώπους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποτελεί εμπόδιο σε αυτό το όραμα», αναφερόμενος σε ένα σχέδιο ειρήνης.

Πούτιν

Ο Αμερικανός πρώην αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μόνο αν η Ουκρανία διατηρήσει την επικράτειά της αλλά πρόσθεσε ότι το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας θα πρέπει να περιλαμβάνει τη Ρωσία αν είναι επιθυμητή η διατήρηση της ειρήνης μελλοντικά. Αναγνώρισε όμως ότι ο διάλογος με τη Ρωσία σε αυτήν τη φάση είναι πολύ δύσκολος.