Διεθνής Πολιτική

Λευκορωσία: Συλλήψεις για οργάνωση δολοφονίας του A.Λουκασένκο από τις ΗΠΑ – Απέλαση 20 Τσέχων από την Μόσχα

Λευκορωσία: Συλλήψεις για οργάνωση δολοφονίας του A.Λουκασένκο από τις ΗΠΑ - Απέλαση 20 Τσέχων από την Μόσχα

Οι αρχές της Λευκορωσίας εξάρθρωσαν σχέδιο για τη δολοφονία του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες! Μάλιστα η δολοφονία ήταν προγραμματισμένη για τις 9 Μάη, ημέρα που οι Σοβιετικοί και οι σύμμαχοί τους νίκησαν τους Ναζί. Το σχέδιο περιελάμβανε επίσης εξόντωση συμμάχων του.

Υπηρεσίες των ΗΠΑ μαζί με Λευκορώσους εμιγκρέδες οργάνωσαν μαζί με τις πολωνικές μυστικές υπηρεσίες την εξόντωσή του για να προκαλέσουν ανατροπή της φιλορωσικής κυβέρνησης και δημιουργίας μιας νέας Ουκρανίας.

Έπειτα από συνεργασία ρωσικών και λευκορωσικών υπηρεσιών και με δεκάδες βίντεο και ηχογραφήσεις ως αποδεικτικό υλικό συνελήφθησαν ένας Λευκορώσος με υπηκοότητα ΗΠΑ, ένας δικηγόρος που θεωρείται και ο συντονιστής και ένας πολιτικός επιστήμονας που φέρεται να είναι και ο ιδεολόγος της συνωμοσίας και ο πολιτικός καθοδηγητής.

Πριν λίγη ώρα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απελαύνει 20 Τσέχους διπλωμάτες, απαντώντας στην απόφαση της κυβέρνησης της Τσεχίας για την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών με την υποψία της κατασκοπείας.

Η Μόσχα έδωσε διορία 14 ωρών στους Τσέχους διπλωμάτες για να εγκαταλείψουν την χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το State Department διαψεύδει οποιαδήποτε πληροφορία θέλει τις ΗΠΑ να εμπλέκονται. «Οποιαδήποτε υπόδειξη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν πίσω ή συμμετείχε σε απόπειρα δολοφονίας του Λουκασένκο είναι απολύτως αναληθής» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Το State Department ανέφερε επίσης ότι είχε γνώση αναφορών για έναν Αμερικανό πολίτη διπλή υπηκοότητας που κρατείται στη λευκορωσική πρωτεύουσα Μινσκ και δήλωσε έτοιμο να παρέχει όλες τις κατάλληλες προξενικές υπηρεσίες.

«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προτρέπει πάντα τις ξένες κυβερνήσεις να ακολουθούν προξενικές διαδικασίες κοινοποίησης και πρόσβασης σε διπλούς υπηκόους των ΗΠΑ ως ζήτημα ευγένειας και αμοιβαιότητας, ακόμη και αν σε μια δεδομένη περίπτωση μια συγκεκριμένη χώρα ενδέχεται να μην έχει νομική υποχρέωση βάσει της Σύμβασης της Βιέννης, επειδή το άτομο είναι υπήκοος αυτής της χώρας καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε, επιχειρώντας να καλύψει τον συλληφθέντα πράκτορα με την διπλή υπηκοότητα.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών από την άλλη τόνισε ότι «όλα όσα έγιναν στην Τσεχία, δηλαδή η απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών, έχουν στόχο να καλυφθεί ο απόηχος αυτής της βρώμικης ιστορίας».

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο σε κάθε περίπτωση δηλώνει απτόητος, δεν μασά τα λόγια του, ενώ μάλιστα προανήγγειλε και κάποιες ανακοινώσεις σχετικά με το μέλλον της Λευκορωσίας. Η πιθανότητα αυτές να αφορούν η ενοποίηση με την Ρωσία είναι πιθανή