Διεθνής Πολιτική

Οργή Άγκυρας για κατηγορίες Προέδρου Λιβάνου σε Οθωμανική Αυτοκρατορία

Οργή Άγκυρας για κατηγορίες Προέδρου Λιβάνου σε Οθωμανική Αυτοκρατορία

Την οργή της εξέφρασε η Άγκυρα σχετικά με τις άκρως επικριτικές αναφορές του Προέδρου του Λιβάνου Michel Naim Aoun για τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Συγκεκριμένα ο Αουν με αφορμή την 100η επέτειο από την ίδρυση του κράτους του Λιβάνου κατηγόρησε την Οθωμανική αυτοκρατορία «για κρατική τρομοκρατία» στα εδάφη της περιοχής τότε.

Σε μήνυμά του στο Twitter ο Αούν έγραψε μεταξύ άλλων

«Όλες οι προσπάθειες για απελευθέρωση από του Οθωμανούς αντιμετωπίστηκαν με βία, δολοφονίες και κατευθυνόμενες θρησκευτικές διαμάχες.

Η κρατική τρομοκρατίας από του Οθωμανούς εναντίων των Λιβανέζων, ειδικά κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες θύματα, συμπεριλαμβανομένου λοιμού, στρατολόγησης και υποχρεωτικής εργασίας».

Ο ίδιος τόνισε πως , “με το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, την ήττα των οθωμανικών και τη γαλλική επιρροή ξεκίνησε μια νέα εποχή ξεκίνησαν στην ιστορία μας. Το 1920 είχαμε το μεγάλο Λίβανο και κερδίσαμε την ανεξαρτησία”, δήλωσε.Οργή Άγκυρας για κατηγορίες Προέδρου Λιβάνου σε Οθωμανική Αυτοκρατορία
Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα και απέρριψε ως «αβάσιμα και προκατειλημμένα» του σχόλια του Προέδρου του Λιβάνου

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι τα σχόλια του Aoun είναι δυστυχώς και ανεύθυνα και δεν ανταποκρίνονταν στο επίπεδο φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

“Στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δεν υπήρχε ‘’κρατική τρομοκρατία’’. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς, υπήρχε μακροχρόνια σταθερότητα στη Μέση Ανατολή κατά την οθωμανική εποχή, περίοδος όπου οι άνθρωποι από διαφορετικές θρησκείες και γλώσσες ζούσαν μαζί με ειρήνη και αμοιβαία ανοχή “, πρόσθεσε ανακοίνωση.