Διεθνής Πολιτική Επικαιρότητα

Πάιατ: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θέλει να ανέβουν επίπεδο οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας

Πάιατ: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θέλει να ανέβουν επίπεδο οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας

O κ. Τζέφρι Πάιατ  συμμετείχε στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται αυτές τις ημέρες και αναφέρθηκε σε μια σειρά επίκαιρων ζητημάτων, όπως η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και στην αναβάθμιση της στρατηγικής συμμαχίας και συνεργασίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και της χώρας μας.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ σην Ελλάδα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η νέα αμερικανική διακυβέρνηση επιθυμεί την περαιτέρων ενίσχυση και βελτίωση των διμερών σχέσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν θέλει οι σχέσεις των δύο χωρών να ανέβουν επίπεδο».

Στη συνέχεια ο κ. Πάιατ τόνισε ότι τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος όσο και ο Υπουργός  Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν γνωρίζουν πολύ καλά την Ελλάδα, ενώ μίλησε και για την πολύ θερμή συνομιλία του κ. Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης την 25η Μαρτίου, αλλά και το μήνυμα του κ. Μπάιντεν για το Ορθόδοξο Πάσχα.

Ο ρόλος της Ελλάδας εντός NATO

Επισημαίνεται πως ο πρέσβης των ΗΠΑ είπε ότι εντυπωσιάστηκε από το πώς η Συνθήκη των Πρεσπών άλλαξε τη γεωπολιτική της περιοχής, αλλά και πόσο γρήγορα αυτό συνέβη. «Δεν πίστευα πόσο γρήγορα και θετικά θα εξελίσσονταν τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε στον ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα είναι ένας πολύ σημαντικός στρατηγικός μας εταίρος στο ΝΑΤΟ και παίζει σημαντικό ρόλο, μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους μας στην προσπάθεια να ενθαρρύνουμε την Κίνα να παίζει με κανόνες στην εξωτερική πολιτική», είπε ο κ. Πάιατ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών, ο Αμερικανός πρέσβης σχολιάζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είπε ότι έχει ανεβάσει πολύ τον πήχη στα θέματα ενέργειας, άμυνας αλλά και αυτά που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Από την εμπειρία του στην Ελλάδα, παρατηρεί ότι πλέον οι επενδυτές δεν έχουν ανησυχίες που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας όπως πριν μερικά χρόνια, αλλά ότι έχουν πλέον πίστη στις προοπτικές της, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Η οικονομική ανάκαμψη της χώρας είναι μία πραγματικότητα, η Ελλάδα είναι πλέον παγκόσμιος παίκτης σε αρκετούς τομείς, όπως η τεχνολογία αλλά και η ενέργεια, ειδικά στον τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας» είπε ο Τζέφρι Πάιατ.

Η τουρκική προκλητικότητα

Σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Πάιατ είπε ότι πάντα ανησυχεί για ένα επεισόδιο, όπως αυτό του περασμένου καλοκαιριού, στο οποίο οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας είχαν πολύ γρήγορα αντανακλαστικά.

Τέλος, ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι είναι πολύ περήφανος για την αμερικανική επένδυση στο λιμάνι της Σύρου, αλλά και τη «μεταμόρφωση» του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που έδωσε «νέα πνοή στην περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Intime News