Διεθνής Πολιτική Επικαιρότητα

Προσβλητικός και εχθρικός απέναντι στον Έλληνα πρέσβη ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν: Οι Τούρκοι είναι αδέλφια μας

Προσβλητικός και εχθρικός απέναντι στον Έλληνα πρέσβη ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν: Οι Τούρκοι είναι αδέλφια μας

Παλιότερα ίσως μιλούσαμε για διπλωματικό “unfair”. Ή για χοντροκομμένη διπλωματική απρέπεια. Όμως η υποδοχή του Έλληνα Πρέσβη στο Αζερμπαϊτζάν, Νικόλαου Πιπερίγκου, όχι από κάποιον διπλωμάτη ή τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, αλλά από τον ίδιο το Πρόεδρο, Ιλχάμ Αλίγιεφ, τα ξεπερνά αυτά κατά πολύ, αγγίζοντας τα όρια της προσβολής. Αν δεν τα ξεπερνά.

Ο Αλίγιεφ αφού καταφέρθηκε κατά της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν δεν κατάφερε να αγοράσει την ΔΕΣΦΑ κι αφού μέμφθηκε Ελλάδα, Κύπρο, αλλά και Ρωσία, επειδή έχουν σχέσεις με την Αρμενία -ορκισμένο εχθρό του Αζερμπαϊτζάν- έκανε περισσότερο από σαφές σε μια “έκρηξη ειλικρίνειας” ότι το περιβάλλον για τον Έλληνα Πρέσβη είναι απολύτως εχθρικό.

Ο Αλίγιεφ, αναφερόμενος στην ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε χαρακτηριστικά:«Η Τουρκία δεν είναι μόνο φίλη και συνεταίρος μας, δεν είναι μυστικό πως για μας είναι αδελφική χώρα. Υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα την Τουρκία και θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε σε κάθε περίσταση. Βλέπουμε την ίδια στήριξη και από τους Τούρκους αδερφούς μας. Υποστηρίζουν το Αζερμπαϊτζάν σε όλα τα θέματα και εμείς τους υποστηρίζουμε σε όλα τα θέματα συμπεριλαμβανομένων των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλω να ξέρετε τη στάση μας. Το γεγονός αυτό ανακοινώθηκε επίσημα από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν κατόπιν των οδηγιών μου. Η Τουρκία για μας δεν είναι μόνο μια φιλική αλλά και αδερφική χώρα και οι Τούρκοι είναι αδέρφια μας. Για το λόγο αυτό θα ταχθούμε στο πλευρό τους σε όλα τα θέματα».

Το επίμαχο απόσπασμα είναι στο 13:15:

Την προκλητική στάση του Αζέρου προέδρου, έσπευσε να επικροτήσει -φυσικά- ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Tσαβούσογλου, με μήνυμα στο Twitter.

«Ευχαριστούμε πολύ, αγαπητέ Πρόεδρε της Δημοκρατίας!!! Ποτέ δεν αισθανθήκαμε αμφιβολίες για τη στήριξη του Αζερμπαϊτζάν. Και η Τουρκία αταλάντευτα θα είναι πάντα δίπλα στο Αζερμπαϊτζάν. Ένα έθνος, δύο κράτη», έγραψε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.