Διεθνής Πολιτική Επικαιρότητα

Τζο Μπάιντεν: Η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να αναλάβει την διακυβέρνηση Γάζας και Δυτικής Όχθης μετά τον πόλεμο

Τζο Μπάιντεν: Η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να αναλάβει την διακυβέρνηση Γάζας και Δυτικής Όχθης μετά τον πόλεμο

Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει, εν τέλει, να αναλάβει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης μετά τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, γράφει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην Washington Post.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρξει αναγκαστικός εκτοπισμός πολιτών από την Γάζα, ενώ η Δυτική Όχθη και η Λωρίδα θα πρέπει να ενωθούν υπό μία κοινή κυβερνητική δομή και τελικά υπό μία ανασυγκροτημένη Παλαιστινιακή Αρχή.

«Καθώς αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, η Γάζα και η Δυτική Οχθη θα πρέπει να επανενωθούν υπό μία κοινή κυβερνητική δομή και τελικά υπό μία ανασυγκροτημένη Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ όλοι εργαζόμαστε προς την λύση των δύο κρατών», γράφει.

«Δεν πρέπει να υπάρξει αναγκαστικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων από την Γάζα, ούτε νέα κατοχή, ούτε πολιορκία ή αποκλεισμός, ούτε εδαφική μείωση».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαντά με το άρθρο του στο ερώτημα ποιο η Ουάσινγκτον θέλει να είναι το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο, καθώς και στις δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει «συνολική στρατιωτική ευθύνη» στην Γάζα «για το ορατό μέλλον».

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εκδώσουν απαγορεύσεις εισόδου κατά των «εξτρεμιστών» που επιτίθενται κατά πολιτών στην Δυτική Όχθη, αναφερόμενος στην βία που ασκούν οι ισραηλινοί έποικοι κατά των Παλαιστινίων που ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, βία που έχει εκτοξευθεί μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ.

«Έχω δηλώσει με έμφαση στην ισραηλινή ηγεσία ότι η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη πρέπει να σταματήσει και εκείνοι που διαπράττουν τις βιαιότητες πρέπει να λογοδοτήσουν», γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε διαμηνύσει και προ δυο ημερών στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε επικοινωνία που είχε μαζί του ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη απάντηση στην λύση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης και του τόνισε ότι η κατοχή της Λωρίδας της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος».

«Το ξεκαθάρισα στο Ισραήλ πως πιστεύω ότι είναι μεγάλο λάθος να καταλάβουν τη Γάζα», τόνισε.

Επίσης ο Τζο Μπάιντεν είχε ξεκαθαρίσει προς το Τελ Αβίβ πως έχει ευθύνη να είναι όσο πιο προσεκτικό γίνεται όταν πλήττει στόχους στη Γάζα.