Διεθνή Ελλάδα

Έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα: Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα: Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν «μπήκε» σε καλοκαιρινό κλίμα, τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν να επεξεργάζονται τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης

Κανένα ζήτημα δεν αναμένεται να θέσουν οι θεσμοί ως προς την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα της τάξης του 3,5% για το τρέχον έτος, παρά τις όποιες συζητήσεις προκύπτουν για ενδεχόμενους αστερίσκους των θεσμών, λόγω και των μειώσεων φόρων που ψήφισε η κυβέρνηση.

Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «μπήκε» σε καλοκαιρινό κλίμα, τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν να επεξεργάζονται τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης και να δίνουν αναφορά στα ανώτερα και ανώτατα κλιμάκια.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η αρχική αναφορά ήταν «θετική» και έκανε λόγο για πλήρη δέσμευση τόσο από τον υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα όσο και από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τους στόχους του προγράμματος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα μέχρι το 2021 και θα λάβει αντίμετρα στις περιπτώσεις που οι δαπάνες ξεφύγουν.

Αναλυτικά η έκθεση αναφέρει τα εξής:

1. Αναμένουμε να δούμε τα αντίμετρα που δεσμεύθηκε η κυβέρνηση ότι θα παρουσιάσει για να καλύψει αποκλίσεις.

2. Ο στόχος του 2019 ίσως μπορεί να επιτευχθεί, όμως, βάσει των εξαγγελιών και των όποιων στοιχείων που έχουν συλλέξει τα τεχνικά κλιμάκια, οι στόχοι για το 2020 τίθενται εν αμφιβόλω.

3. Τα στοιχεία για τη συλλογή εσόδων είναι ασαφή (vague). Οι δαπάνες θεωρείται ότι θα έχουν αξιοσημείωτη επίπτωση (considerable effect) στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2020.

4. Η μείωση των κόκκινων δανείων εξακολουθεί να προβληματίζει, λόγω των αργών ρυθμών εκτέλεσης των δεσμεύσεων.

5. Τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν πρέπει να τεθούν σε επιφυλακή, για να μην υπάρξει μείωση της συλλογής των φορολογικών εσόδων.

6. Τα έσοδα από τον τουριστικό τομέα αναμένεται φέτος να είναι μειωμένα σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις.

7. Πρέπει να υπάρξει πιο στενή παρακολούθηση (closer monitoring) στην επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 να μη φέρει εκπλήξεις.

8. Σε συνεννόηση με τον SSM πρέπει να υπάρξει διεξοδική επισκόπηση (thorough review) σε ό,τι αφορά τη δέσμευση της κυβέρνησης να δώσει ασυλία σε τραπεζικά στελέχη.

Ήδη η αρμόδια επιτροπή DG ECFIN απέρριψε εδώ και δύο εβδομάδες το σχέδιο του ΤΧΣ για τις τράπεζες.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης διευκρίνισαν στο EleftherosTypos.grότι η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν τον Ιούνιο ανέφερε ότι το πακέτο των μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων (της προηγούμενης κυβέρνησης) θα είχε ένα δημοσιονομικό κόστος που επρόκειτο να υπερβεί το 1% του ΑΕΠ το 2019.

Με δεδομένο ότι πριν τη νομοθέτηση των συγκεκριμένων μέτρων, η Κομισιόν προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα επετύγχανε πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 3,6% του ΑΕΠ το 2019, το συμπέρασμα ήταν ότι μετά τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης θα δημιουργείτο σημαντικό δημοσιονομικό κενό για φέτος.

Πρόκειται για μια σαφή αλλαγή εκτίμησης, η οποία αντανακλά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το περιβάλλον της ΝΔ, γεγονός που αποτυπώνεται ήδη στις διεθνείς αγορές με την υποχώρηση του κόστους δανεισμού της χώρας σε ιστορικά χαμηλά, καθώς και την άνοδο του Γενικού Δείκτη Τιμών στο Χρηματιστήριο.