Διεθνή Επικαιρότητα

«Ενοχλήθηκε» ο Πούτιν και «τα είπε» στον Ερντογάν με φόντο τα πλοία των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα

Με click away από Δευτέρα το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη - Με click away και click inside στην Αχαΐα

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αλλά και το Κρεμλίνο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την είδηση ότι πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κατευθύνονται στη Μαύρη Θάλασσα.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως «ενόχλησε» τον Πρόεδρο της Ρωσίας, ο οποίος σε μια «συμπτωματική» χρονική συγκυρία επικοινώνησε με τον Τούρκο Πρόεδρο προκειμένου να του «υπενθυμίσει» τις διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ , αφενός για τη «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης» αφετέρου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, υπό το φόντο της εισόδου στα Στενά, των αμερικανικών πολεμικών πλοίων κρατών με κατεύθυνση τη Μαύρης Θάλασσα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, η Τουρκία έχει τον έλεγχο των Στενών των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου, θέτει όρους για την πρόσβαση των πολεμικών πλοίων και ρυθμίζει την κυκλοφορία των εμπορικών πλοίων.

Ωστόσο κράτη που ανήκουν στο «γκρουπ» της Μαύρης Θάλασσας, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Ρωσία έχουν κάποια προνόμια έναντι κρατών εκτός αυτής της ομάδας, όπως οι ΗΠΑ οι οποίες πρέπει να ενημερώνουν την Τουρκία για τη διέλευση των πολεμικών τους πλοίων αρκετές ημέρες πριν, ενώ υπόκεινται σε περιορισμούς αναφορικά με τον οπλισμό των πλοίων, τον αριθμό τους αλλά και το σύνολο των εκτοπισμάτων τους (όπως για παράδειγμα η απαγόρευση εισόδου σε αεροπλανοφόρα).

Στο πλαίσιο αυτό και κατά τα προβλεπόμενα, οι ΗΠΑ πληροφόρησαν την Τουρκία ότι δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία θα περάσουν από τα Στενά για να αναπτυχθούν στη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τις 4 Μαΐου, κάτι όμως που προκάλεσε την αντίδραση του Ρώσου Προέδρου Πούτιν, ο οποίος φαίνεται πως τόνισε στον Ερντογάν «ότι είναι σημαντικό να τηρηθούν οι τρέχουσες προβλέψεις της Συνθήκης του Μοντρέ».

Στην επικοινωνία τους οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν για τη Συνθήκη του Μοντρέ υπό το πρίσμα της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης», με το Κρεμλίνο να αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι: «Σε σχέση με τα σχέδια κατασκευής από την Τουρκία της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης από ρωσική πλευράς δόθηκε έμφαση στη διατήρηση, με στόχο τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, του ισχύοντος καθεστώτος των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις προκλητικές ενέργειες του Κιέβου, στις οποίες αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της συνομιλίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου κατόπιν παράκλησης του Ερντογάν ο Ρώσος πρόεδρος «εξέθεσε τις ρωσικές προσεγγίσεις στην επίλυση της ενδοουκρανικής κρίσης» και «υπογραμμίστηκε ότι η μόνη βάση για την διευθέτηση είναι το σύνολο των μέτρων που προβλέπουν οι συμφωνίες του Μίνσκ του 2015».

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα της πώλησης και το ενδεχόμενο της από κοινού παραγωγής του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στην Τουρκία.

Με πληροφορίες από: Sabah / Φωτογραφία αρχείου Reuters