Επικαιρότητα Ευρωπαική Ένωση

«Απαντά» η Γερμανία: «Η Τουρκία να απέχει από μονομερείς προκλήσεις»

Κορωνοϊός: Στα 2.198 τα νέα κρούσματα - 59 θάνατοι και 400 διασωληνωμένοι

Μπορεί η Τουρκία να έχει προκαλέσει με τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και στα Κατεχόμενα, τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο φαίνεται πως το Βερολίνο, το οποίο «διστάζει» να παίρνει ξεκάθαρη «θέση» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αποφάσισε να στείλει το δικό του «μήνυμα» στην Άγκυρα.

Έπειτα από την απάντηση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στην δηλώσεις του κ. Μπορέλ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία εμποδίζει την προσπάθεια εξομάλυνσης των εντάσεων και προώθησης διαλόγου στην περιοχή.

Να απέχει από μονομερείς προκλήσεις προκειμένου να καταστεί εφικτός ο διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο, κάλεσε πριν από λίγο την Τουρκία ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μίχαελ Μπούργκερ, ενώ τάχθηκε υπέρ της, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού και τόνισε την προσήλωση του Βερολίνου στα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Τι δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός διπλωμάτης

«Επί της αρχής για την Κύπρο και το μέλλον της, το μέτρο μας είναι τα Ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και σε αυτά μένουμε προσηλωμένοι. Και στην ειρηνευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ γίνεται διαπραγμάτευση για μια δικοινοτική λύση με δύο ζώνες.

Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει περαιτέρω στα Ηνωμένα Έθνη αυτές τις προσπάθειες», δήλωσε ο κ. Μπούργκερ απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την παρουσία χθες του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου.

«Στο πλαίσιο του ρόλου μας ως Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συνέχισε ο εκπρόσωπος, «προσπαθούμε για την περεταίρω αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε κάθε λογική προσπάθεια για αυτόν τον σκοπό. Έχουμε πολλές φορές υπογραμμίσει ότι μια λύση για τα διαφιλονικούμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διάλογο μεταξύ όλων των συμμετεχόντων. Προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιηθούν τέτοιες συνομιλίες, καλείται ιδιαίτερα η Τουρκία να απέχει από μονομερείς προκλήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου