Επικαιρότητα Ευρωπαική Ένωση

Brexit: Διαφωνούν οι «27» – Τι υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας

Brexit: Διαφωνούν οι «27» - Τι υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας
Η πλειοψηφία των χωρών μελών της ΕΕ είναι υπέρ της μεγάλης παράτασης – Τι σημείωσε στην παρέμβασή του ο Έλληνας πρωθυπουργός

Εξακολουθούν οι διαφωνίες ανάμεσα στους 27 για το μέγεθος της παράτασης που θα δοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πλειοψηφία των χωρών μελών της ΕΕ είναι υπέρ της μεγάλης παράτασης. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος επιμένει στη «σκληρή» γραμμή της μικρής παράτασης, ενώ μαζί του έχει συσπειρώσει 4 ακόμη χώρες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στην παρέμβασή του ότι πρέπει σήμερα να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναλογιζόμενοι την ιστορική και πολιτική τους ευθύνη και όχι με βάση το θυμικό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η ΕΕ δεν έχει τίποτα να κερδίσει με την επιβολή της ισχύος. Υπήρξε πάντοτε το πεδίο εξεύρεσης κοινού τόπου μέσα από συναινέσεις και ευελιξία. Τόνισε την ανάγκη αποδραματοποιησης του Brexit. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα σύντομο deadline που είναι οι ευρωεκλογές.

Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταλήξει σε μια συμφωνία μέχρι τότε, θα αναγκαστεί να τις διεξαγάγει, κάτι το οποίο θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ήττα των οπαδών του Brexit και ίσως ακόμα και την αρχή του τέλους για το ίδιο το Brexit.

Brexit: Τι ζητούν οι «27» από τη Μέι για να δεχθούν παράταση

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στη συνέχεια το ερώτημα ποιος είναι ο στόχος της ΕΕ. Να ενισχύσει η να αποκλείσει αυτή  την πιθανότητα;

Υποστήριξε ότι δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που έχει ένα τόσο μαζικό κίνημα υπέρ της ΕΕ με έξι εκ. υπογραφές και χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν.

Άρα, συνέχισε, πρέπει να σκεφτούμε με πολιτικό και ιστορικό βάθος και να δώσουμε μακρόχρονη παράταση και συγκεκριμένα έως τον Μάρτη του 2020.

Μια τέτοια παράταση θα έχει ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να μπορέσει κατά τη Σύνοδο του Ιουνίου και το επόμενο διάστημα να ασχοληθεί απερίσπαστη με τα σημαντικά ζητήματα της ΕΕ, όπως η νέα ηγεσία στα θεσμικά όργανα, το μεταναστευτικό και η μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, το προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, η διεύρυνση κ.λπ.