Επικαιρότητα Ευρωπαική Ένωση

Χειμάρρα: Παρέμβαση Μενέντεζ για τη φυλάκιση Μπελέρη

Χειμάρρα: Παρέμβαση Μενέντεζ για τη φυλάκιση Μπελέρη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του φυλακισμένου Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος νίκησε στις εκλογές της Χειμάρρας και εξελέγη δήμαρχος, με τον Αμερικανό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ να παρεμβαίνει χτες (18.05.2023) για το θέμα. 

Ο Έλληνας πολιτικός, ο οποίος επικράτησε του εκλεκτού του Έντι Ράμα στη Χειμάρρα, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κράτηση στις φυλακές Τιράνων, μετά από τη σύλληψή του με την κατηγορία της εξαγορά ψήφων πριν από τις εκλογές της Χειμάρρας. Ο Μπομπ Μενέντεζ έθεσε χτες προ των όποιων ευθυνών τους τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

«Οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων δικαστηρίων, αντιλαμβάνομαι ότι είναι θεμελιώδη στοιχεία μιας Δημοκρατίας, αλλά προβληματίζομαι για τη σύλληψη ενός πολίτη ελληνικής εθνικότητας από την αλβανική αστυνομία, τον Διονύση Μπελέρη, δύο ημέρες από πριν τις εκλογές», είπε αρχικά.

«Ενώ αναμένουμε να αποκαλυφτούν νέα στοιχεία, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ξεκάθαρο ότι το γεγονός μπορεί να έχει επηρεάσει αρνητικά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Τι κάνουμε για να εξακριβώσουμε εάν αλβανικές αρχές παραβιάζουν την έννομη τάξη και ποια είναι η επόμενη κίνηση μας;», κατέληξε.

Την ερχόμενη Δευτέρα (22 Μαΐου), το μεσημέρι, θα αποφασιστεί από το Ειδικό Δικαστήριο Τιράνων αν θα αποφυλακιστεί ή θα συνεχιστεί η προφυλάκιση του νεοεκλεγέντος δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, και του συνεργάτη του, Παντελή Κοκαβέση, όπως έγινε γνωστό από δικαστικές και διπλωματικές πηγές στην αλβανική πρωτεύουσα.

Χθες επισκέφτηκε τον Φρέντι Μπελέρη στις φυλακές Αυλώνας ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Χάρης Λαλάκος, προκειμένου να δει από κοντά τις συνθήκες κράτησής του και την κατάσταση της υγείας του.

Από την απόφαση της Δευτέρας θα εξαρτηθούν οι επόμενες εξελίξεις στο θέμα, που πρωτίστως αφορά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του δημάρχου από τον Φρέντι Μπελέρη.

Την όλη υπόθεση, που έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις, πέρα από την Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας, και στην Ελλάδα, χειρίζεται πλέον η εισαγγελία για την πάταξη της διαφθοράς (SPAK).

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, χαρακτήρισε προβληματική τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη.