Επικαιρότητα Ευρωπαική Ένωση

Διάσκεψη Βερολίνου: Τι συμφώνησαν οι ξένοι ηγέτες για τη Λιβύη

Ένοπλο επεισόδιο σε ταβέρνα στη Βάρη - Δύο νεκροί και μία τραυματίας

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της πολύωρης διαπραγμάτευσης για τη Λιβύη. Συμφωνία για τήρηση του εμπάργκο όπλων. Τι αποφασίστηκε για τις ξένες δυνάμεις.

Τα αποτελέσματα της πολύωρης Διάσκεψης του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης, παρουσίασε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, μετά το τέλος των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, οι οποίες διήρκησαν τουλάχιστον πέντε ώρες.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της ειδικής συνέντευξης Τύπου, η οποία ακολούθησε των διεργασιών, η κα Μέρκελ επεσήμανε ότι οι συμμετέχουσες χώρες κατέληξαν σ’ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη Λιβύη, το οποίο αφενός πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφετέρου να καταστεί τμήμα της πολιτικής διευθέτησης του ζητήματος.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, παράλληλα, προανήγγειλε τη συγκρότηση μίας 10μελούς στρατιωτικής επιτροπής, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων των αντιμαχόμενων πλευρών στον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο.

Ανακοίνωσε δε, ότι οι χώρες – μέλη της Διάσκεψης συμφώνησαν να σταματήσουν την παροχή οποιασδήποτε στρατιωτικής βοήθειας στα εμπλεκόμενα μέρη.

Ειδική αναφορά έκανε και στο εμπάργκο όπλων, με την Καγκελάριο Μέρκελ να επαναλαμβάνει την ανάγκη σεβασμού και αυστηροποίησης της απαγόρευσης πώλησης όπλων στη βορειο-αφρικανική χώρα.

Διευκρίνισε πάντως, ότι δεν συζητήθηκαν οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης του εμπάργκο όπλων.

«Η Διάσκεψη του Βερολίνου αποτελεί μία καλή ευκαιρία για μία μακροπρόθεσμη εκεχειρία στη Λιβύη» σημείωσε, επιπλέον, η Μέρκελ, η οποία αναγνώρισε ότι οι σημερινές (σ.σ. Κυριακή) διαβουλεύσεις διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Χαλίφα Χαφτάρ (επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού) και Φαγέζ αλ Σάρατζ (πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης) έχουν συμφωνήσει στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν» κατέληξε η Καγκελάριος.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, υποστήριξε ότι η 10μελής στρατιωτική επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες, στην έδρα του Οργανισμού, στη Γενεύη.

Δεν παρέλειψε, πάντως, να εκφράσει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για το κλείσιμο των τερματικών πετρελαϊκών σταθμών στη Λιβύη, κατόπιν πρωτοβουλίας αρχηγών φυλών που στηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA).

Υπενθυμίζεται ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου ξεκίνησε στις 3:30 το μεσημέρι της Κυριακής, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Κίνας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Τουρκίας, της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Ιταλίας, της Αιγύπτου, της Αλγερίας, των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Σύνδεσμου.

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) – με έδρα τη Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».