Επικαιρότητα Ευρωπαική Ένωση

Διορία 30 ημερών στον Μπόρις Τζόνσον

Διορία 30 ημερών στον Μπόρις Τζόνσον
Η καγκελάριος Μέρκελ επανέλαβε ότι το backstop, θέμα-αγκάθι για το Brexit, δεν μπορεί να καταργηθεί και κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό να προτείνει μία εναλλακτική και βιώσιμη λύση μέσα στις επόμενες 30 ημέρες. 

Το ζήτημα του Brexit κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε σήμερα (Τετάρτη) η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, στο Βερολίνο.

Ο Τζόνσον, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός της Βρετανίας, επέμεινε στην άποψή του ότι η Βρετανία «δεν μπορεί να αποδεχθεί», όπως έχει, την υπάρχουσα συμφωνία διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιώνοντας έτσι την κατάργηση του μηχανισμού του backstop που αποτελεί το μόνιμο αγκάθι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι το backstop δεν μπορεί να καταργηθεί και κάλεσε τον Τζόνσον να προτείνει μία εναλλακτική και βιώσιμη λύση μέσα στις επόμενες 30 ημέρες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόκληση των τριάντα ημερών, ενώ αναγνώρισε ότι το βάροςγια εξεύρεση λύσης πέφτει στο Λονδίνο – κάτι που δεν είχε παραδεχθεί μέχρι σήμερα. Παράλληλα, υποστήριξε ότι υπάρχουν εναλλακτικές για το backstop, κατηγορώντας μάλιστα την τέως πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, καθώς δεν τις είχε εντοπίσει και εφαρμόσει όταν αυτή ήταν στην ηγεσία της Βρετανίας.

Υπάρχει το χρονικό περιθώριο

Η καγκελάριος εξέφρασε την αισιοδοξία της πως μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα του backstop πριν από την ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., εάν όλες οι πλευρές εργαστούν σκληρά μέσα στις επόμενες 30 ημέρες για να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο ζήτημα.

Με δεδομένο ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. έχει οριστεί για τις 31 Οκτωβρίου, ο Τζόνσον έχει το χρονικό περιθώριο να περάσει τη πρότασή του από το βρετανικό κοινοβούλιο πριν τη φέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνάντησή του με τη Μέρκελ, ο Τζόνσον θα έχει επαφή την Πέμπτη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, σε μια προσπάθεια να βρει συμμάχους στη μέχρι σήμερα μοναχική πορεία του.

Σημειώνεται τέλος, ότι από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, κάλεσε τους ηγέτες όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και μερικούς βουλευτές, σε συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να βρουν τρόπο να σταματήσουν το άτακτο Brexit.