Επικαιρότητα Ευρωπαική Ένωση

ΔΝΤ: Βλέπει ανάπτυξη 2,4% στην Ελλάδα φέτος σε ένα «ευάλωτο» διεθνές περιβάλλον

ΔΝΤ: Βλέπει ανάπτυξη 2,4% στην Ελλάδα φέτος σε ένα «ευάλωτο» διεθνές περιβάλλον

Αισιόδοξο για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ώρα που προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μία «εξαιρετικά ευαίσθητη» στιγμή και ρίχνει τον πήχυ για το παγκόσμιο ΑΕΠ. 

Στην έκθεση Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, που έδωσε στη δημοσιότητα ενόψει της Εαρινής Συνόδου με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ με ρυθμούς 2,4% φέτος, ενώ αναμένει επιβράδυνση στο 2,2% το 2020. Επαναλαμβάνει πάντως την προειδοποίησή του για υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης  της χώρα μας μεσοπρόθεσμα. Το 2024, όπως εκτιμά, οι ρυθμοί μεγέθυνσης του ελληνικού ΑΕΠ θα έχουν ήδη πέσει στο 1,2% όπως υπολογίζει.

Όσον αφορά στην Ευρωζώνη υποβαθμίζει αισθητά την εκτίμησή του καθώς βλέπει δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της, τη Γερμανία και την Ιταλία να έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την γεωπολιτική αβεβαιότητα και τις εμπορικές εντάσεις. Η γερμανική οικονομία προβλέπεται να κατεβάσει ταχύτητα στο 0,8% φέτος και η ιταλική να παγιδευθεί ουσιαστικά σε στασιμότητα, με το ΑΕΠ της να αναπτύσσεται μόλις 0,1%.

Προβλέπει ρυθμούς ανάπυξης μόλις 1,3% για τη νομισματική ένωση έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,9%. Υπολογίζει ότι το 2020 θα ανεβάσει ελαφρώς ταχύτητα στο 1,5%, ενώ το 2024 προβλέπει ότι θα αναπτύσσεται με ρυθμούς 1,4%. Να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της Ευρωζώνης είναι ακόμη πιο απαισιόδοξες.

Η βρετανική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς 1,2% φέτος, πληγωμένη και από την αβεβαιότητα για την έκβαση του Brexit. Η προηγούμενη εκτίμηση του Ταμείου έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,5%.

Δεν είναι όμως μόνο η γηραιά ήπειρος που υποφέρει. Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μία φάση συγχρονισμένης επιβράδυνσης. Έτσι το Ταμείο υποβαθμίζει την πρόβλεψή τους για τους εφετινούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 0,2 μονάδες σε 3,3% και βλέπει επιτάχυνση την επόμενη χρονιά στο 3,6%.

ΔΝΤ: Βλέπει ανάπτυξη 2,4% στην Ελλάδα φέτος σε ένα «ευάλωτο» διεθνές περιβάλλον

Το Ταμείο αναμένει αδύναμες επιδόσεις στη Λατική Αμερική, την Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, όπου το γεωπολιτικό ρίσκο έχει χτυπήσει κόκκινο. Για τις ΗΠΑ οι συνθήκες δεν είναι ακόμη τόσο απογοητευτικές, ωστόσο όσο θα εξασθενεί η επίδραση των τεράστιων φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησης Τραμπ τόσο θα κατεβάζουν ταχύτητα. Το Ταμείο υποβαθμίζει κατά 0,2 μονάδες την εκτίμηση για την εφετινή μεγέθυνση του αμερικανικού ΑΕΠ, στο 2,3%. Το 2020 ωστόσο οι ρυθμοί ανάπτυξης θα πέσουν στο 1,9%.

naftemporiki.gr