Επικαιρότητα Ευρωπαική Ένωση

Ευρωπαϊκό «χαστούκι» στην Άγκυρα με «αιχμές» για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

«Χαστούκι» στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εγκρίθηκε πριν από λίγη ώρα το ψήφισμα για την Τουρκία με με 480 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 150 αποχές, ενώ η παράγραφος 6 του κειμένου, που στην πρόταση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είχε περάσει νωρίτερα με 520 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 97 αποχές.

Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη παράγραφο επισημαίνεται ότι « μετά την τελευταία έκθεση του Κοινοβουλίου, η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά επιδεινώθηκε περαιτέρω όσον αφορά την εσωτερική, τη θεσμική και την εξωτερική πολιτική».

Τονίζει, συνεπώς, με έμφαση ότι, εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική τάση, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο από τον Οκτώβριο του 2005, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ώστε και οι δύο πλευρές να επανεξετάσουν με ρεαλισμό και μέσω ενός δομημένου και ολοκληρωμένου διαλόγου υψηλού επιπέδου, την καταλληλότητα του υφιστάμενου πλαισίου και την ικανότητά του να λειτουργεί ή, αν είναι αναγκαίο, να διερευνήσουν ενδεχόμενα νέα μοντέλα για τις μελλοντικές σχέσεις.

Τι άλλο αναφέρει το ευρωπαϊκό ψήφισμα

Επισημαίνει ότι, σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξάγονται καλόπιστα και δεν θα πρέπει να εκτροχιάζονται ή να ανατρέπονται με βάση απλώς πολιτιστικά ή θρησκευτικά κίνητρα». Υπενθυμίζεται ακόμα πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης τη βαθιά του ανησυχία για την παράνομη και άνευ προηγουμένου συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, τονίζειτους σχετικούς κινδύνους που ελλοχεύουν για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ καταδικάζει με σθένος τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στα ελληνικά και κυπριακά ύδατα, καθώς και τις παραβιάσεις τις οποίες διαπράττει στον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο. Η επίλυση των διαφορών, καταλήγει το ψήφισμα, θα πρέπει να γίνει μόνο μέσω διαλόγου, σε πνεύμα καλής θέλησης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με άρση του casus belli κατά της Ελλάδος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου