Ευρωπαική Ένωση Τουρκία

Η Ε.Ε. καλεί σε εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία

Η Ε.Ε. καλεί σε εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία
Αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Συρία η Γαλλία • Δεν θα παρακολουθήσει τον αγώνα Γαλλία-Τουρκία ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών

Ομόφωνα καταδίκασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. (Συμβούλιο Υπουργών) την τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, μετά τη σύνοδο που πραγματοποίησαν στο Λουξεμβούργο, και ενώ κλιμακώνεται κρίση, με τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις να έχουν παραταχθεί στα σύνορα με την Τουρκία. Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν, καλούν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να σταματήσουν την πώληση όπλων στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον Χοσέπ Μπορέλ, υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας και υποψήφιο για τη θέση του Ύπατου Αξιωματούχου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. «ομοφώνως αποφάσισαν να καταδικάσουν -αυτό είναι το ρήμα, όχι ανησυχούν, αλλά καταδικάζουν με σφοδρότητα αυτό που στην πραγματικότητα είναι μια στρατιωτική επίθεση».

Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία «να σταματήσει αμέσως αυτές τις στρατιωτικές ενέργειες» και ότι το Συμβούλιο Υπουργών «καλεί επίσης τα κράτη-μέλη να σταματήσουν να πωλούν κάθε κατηγορίας όπλα» στην Τουρκία.

Παρά τη σφοδρότητα της δήλωσης, πρέπει να σημειωθεί αυτό που και ο ίδιος ο Χοσέπ Μπορέλ είχε δηλώσει πριν από τη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. ότι «δεν έχουμε μαγικές ικανότητες, όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ασκήσουμε όλη τη δυνατή πίεση για να βάλουμε τέλος σ’ αυτή τη δράση».

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι «είναι δύσκολο να φθάσουμε σε ομόφωνες αποφάσεις», εξηγώντας ότι οι πωλήσεις όπλων γίνονται με «συμφωνίες που έχουν συναφθεί από την καθεμιά χώρα ξεχωριστά με την Τουρκία» και η απόφαση να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων αφορά την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους.

Η Γαλλία αποσύρει δυνάμεις από τη Συρία

Στο μεταξύ γαλλικές διπλωματικές πηγές ανακοίνωσαν ότι το Παρίσι προτίθεται να αποσύρει τα γαλλικά στρατεύματα από τη Συρία, ενέργεια που κρίνεται αναγκαία μετά την απόσυρση των Αμερικανών. Αν και δεν έδωσαν περισσότερες πληροφορίας, οι πηγές αυτές ανέφεραν ότι η Γαλλία έχει πολύ μικρή δύναμη στην περιοχή, αλλά δεν μπορούν να παραμείνουν υπό τις παρούσες συνθήκες.

Στη διάρκεια της νύχτας ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε ανακοινώσει ότι θα ληφθούν μέτρα ασφαλείας για το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται στη Συρία, αλλά και για ανθρώπους που εργάζονται σε ΜΚΟ παροχής αρωγής στην περιοχή.

Δεν θα πάει στον αγώνα Γαλλία-Τουρκία ο Λεντριάν

Επίσης σε μια κίνηση με μεγάλο συμβολισμό, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν αποφάσισε να μην παρευρεθεί στον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία, που θα πραγματοποιηθεί απόψε στο Παρίσι για τα προκριματικά του Euro-2020, παρουσία των υπουργών Δικαιοσύνης και Αθλητισμού της Τουρκίας και του πρέσβη της Άγκυρας στο Παρίσι.

Αιτία, η στρατιωτική επίθεσης της Τουρκίας εναντίον κουρδικών θέσεων στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Γάλλοι πολιτικοί επίσης ζήτησαν να ματαιωθεί το αποψινό ματς.

«Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε αξιοπρεπώς αύριο στο Σταντ ντε Φρανς αυτούς που χαιρετίζουν τη σφαγή των Κούρδων συμμάχων μας!», έγραψε χθες, Κυριακή, το βράδυ στο Twitter ο βουλευτής του κεντροδεξιού κόμματος UDI Ζαν-Κριστόφ Λαγκάρντ, πρόεδρος της ομάδας μελετών για τους Κούρδους στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ο βουλευτής αναφερόταν στον στρατιωτικό χαιρετισμό που έκαναν Τούρκοι ποδοσφαιριστές, σε ένδειξη υποστήριξης της επίθεσης στη Συρία, για να γιορτάσουν τη νίκη τους επί της εθνικής ομάδας της Αλβανίας.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας Ισμαήλ Χακί Μουσά προσπαθώντας να περιορίσει τις εντυπώσεις, και ερωτώμενος αν υπάρχει κίνδυνος εντάσεων ή επεισοδίων, δήλωσε ότι «αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι ένα πράγμα, το ματς είναι ένα άλλο. Αν και μπορεί να υπάρξουν σ’ αυτό προκλήσεις, θα προσπαθήσουμε να τις αποφύγουμε».

Πάντως, η γαλλική αστυνομία έχει λάβει πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας εν όψει του ποδοσφαιρικού αγώνα.