Ευρωπαική Ένωση

Νταβός – Λαγκάρντ: Θα αυξάνουμε τα επιτόκια όσο ο πληθωρισμός θα παραμένει ψηλά

Σακίρα: Έβαλε κούκλα μάγισσα στο μπαλκόνι στραμένη προς το σπίτι των πεθερικών της

Καμία αλλαγή στάσης από την ΕΚΤ αναφορικά με τις αυξήσεις επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και θα τα διατηρήσει σε περιοριστικό επίπεδο για όσο χρειασθεί να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο στόχο της στο 2%. Το μήνυμα αυτό έστειλε σήμερα η ΕΚΤ διά στόματος της επικεφαλής της από το Νταβός.

«Θα παραμείνουμε σε αυτήν την πορεία έως τη στιγμή που θα έχουμε φθάσει στο περιοριστικό επίπεδο που θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε τον πληθωρισμό στο 2% έγκαιρα», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια πάνελ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Επιβραδύνεται ο πληθωρισμός

Στο 9,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, δίνοντας το στίγμα της επιβράδυνσης, όπως αναμενόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, έναντι 10,1% τον Νοέμβριο.

Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια του 2022, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%. Η κεντρική τράπεζα είπε τον Δεκέμβριο ότι θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια το 2023 για να αντιμετωπίσει τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό. Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού, ακόμη και αν παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Κνοτ (ΕΚΤ): Έρχονται και άλλες αυξήσεις επιτοκίων

Στο μεταξύ το ίδιο μήνυμα επίσης από το Νταβός απέστειλε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC .

«Πιστεύω ότι τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του έτους, θα βρισκόμαστε σε κατάσταση σύσφιγξης», ανέφερε ο Κλάας Κνοτ, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της επιθετικής νομισματικής πολιτικής.

«Οι εξελίξεις στις αγορές που είδαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δεν είναι τελείως καλοδεχούμενες», ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ σχολιάζοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για ηπιότερες αυξήσεις των επιτοκίων φέτος. «Δεν πιστεύω ότι είναι συμβατές με την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμός προς το 2%», πρόσθεσε.

«Πού θα τελειώσει αυτός ο ρυθμός των αυξήσεων κατά 50 μονάδες βάσης, δεν μπορώ να πω εκ των προτέρων, αλλά είναι πολύ σαφές ότι η πρόεδρός μας χρησιμοποίησε τον πληθυντικό στις διατυπώσεις της, χρησιμοποιώ κι εγώ τον πληθυντικό. Έτσι, δεν θα σταματήσει μετά από μια μόνο αύξηση κατά 50 βάσης, αυτό είναι σίγουρο», σημείωσε.

Πηγή: ΟΤ.GR