Ευρωπαική Ένωση

Ο νέος πονοκέφαλος της ΕΚΤ; Η αγορά στέγης

9 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Τι θα συμβεί εάν τα κρίσιμα δεδομένα για τον πληθωρισμό, στα οποία στηρίζεται η απόφαση για ενέσεις ρευστότητας τρισεκατομμυρίων ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία, είναι εσφαλμένα; Αυτός είναι ο φόβος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία αρχίζει μία αναθεώρηση των αντισυμβατικών μέτρων, που έλαβε τα τελευταία χρόνια. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι τιμές των κατοικιών και δεν αποκλείεται να εξελιχθούν σε μεγάλο «πονοκέφαλο» για τη νομισματική αρχή, όπως εξηγεί σε ανάλυσή του το Reuters. 

Οι αλλαγές στην αξία της στέγης τους είναι για δεκάδες εκατομμύρια ιδιοκτήτες καθοριστικός παράγοντας στις οικονομικές αποφάσεις, που λαμβάνουν και στη συνολική αντίληψή τους για τον πληθωρισμό και την οικονομική υγεία. Ωστόσο, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, τα μηνιαία δεδομένα για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη δεν περιλαμβάνουν τις αλαλγές στις τιμές ιδιόκτητων κατοικιών. Και τα δεδομένα αυτά είναι ακριβώς το εργαλείο στο οποίο στηρίζεται η ΕΚΤ για να καθορίσει το πότε, πώς και σε ποιο βαθμό θα παρέμβει για τη στήριξη της οικονομίας.

Ως αποτέλεσμα τα δεδομένα υπονομεύουν τις πραγματικές αυξήσεις στις τιμές- απόρροια των εξαιρετικά χαμηλών τραπεζικών επιτοκίων. Για την ΕΚΤ υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπίσει την κατάσταση, εξηγεί το Reuters, σχολιάζοντας ωστόσο πως κανένας από τους δύο δεν φαίνεται πολλά υποσχόμενος. Ο πρώτος είναι η Εurostat να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού του πληθωρισμού. Δεν φαίνεται πολύ πιθανό. Ο δεύτερος είναι η ΕΚΤ να λάβει έναν άλλο δικό της δείκτη πληθωρισμού υπόψη στον καθορισμό των στόχων της. Αυτό είναι πολιτικά και οικονομικά ριψοκίνδυνο.

Στον πυρήνα του προβλήματος βρίσκεται ο τρόπος με τον οποίο η Eurostat υπολογίζει τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ένα μέτρο για τις τιμές στα 19 κράτη- μέλη της νομισματικής ένωσης. Η σημασία του υψηλή. Η ΕΚΤ ξοδεύει τρισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να τον επαναφέρει κοντά στο 2%. Εάν είχαμε εντάξει και την αγορά στέγης στον δείκτη, ο πληθωρισμός θα ήταν 0,2 με 0,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος. Αυτό ίσως να μην φαίνεται πολύ, αλλά σίγουρα θα ήταν ικανό να φέρει τον δείκτη πιο κοντά στο στόχο ίσως και ένα χρόνο νωρίτερα.