Ο Ζοζέπ Μπορέλ έπαθε αμνησία; Τι είπε για Τουρκία και προσφυγικό απαντώντας σε ερώτηση Ιταλού δημοσιογράφου λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη στον Έβρο
Διπλωματική «αμνησία» φαίνεται ότι χτύπησε τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, αφού λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψή του στον Έβρο, βρέθηκε να εκθειάζει την συνεισφορά της Τουρκίας στο προσφυγικό!
Αμέσως μετά το πέρας της 4ης Διάσκεψης των Βρυξελλών για τη Συρία, ο Ζοζέπ Μπορέλ παραχώρησε συνέντευξη και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Σε ερώτηση που έθεσε Ιταλός δημοσιογράφος αναφορικά με τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και εάν είναι παράγοντας σταθερότητας ή απειλή για την ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Μπορέλ εξήρε τον ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ επιβραβεύει τις τουρκικές προσπάθειες ενισχύοντας οικονομικά την Τουρκία.
Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ενέκρινε νέα οικονομική ενίσχυση ύψους 500 εκ επιπλέον για την Τουρκία, υποστήριξε ο κ. Μπορέλ, υπογραμμίζοντας ότι αυτά τα χρήματα δεν είναι για την τουρκική κυβέρνηση, αλλά για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία.
Η Τουρκία έπαιξε ένα κρίσιμο ρόλο στο προσφυγικό, είπε και την ευχαρίστησε μαζί με τις άλλες χώρες που είχαν ανάλογη συνεισφορά.
Στις 24 Ιουνίου, κατά την επίσκεψή του στον Εβρο, μια επίσκεψη που διαδέχθηκε εκείνη που είχαν πραγματοποιήσει εκεί οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, είδε από κοντά τα σύνορα και τον φράχτη, τα οποία πλέον φυλάσσονται όχι μόνο από ελληνικές αλλά και ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Τέλος στην απάντησή του πρόσθεσε πως αναφορικά με τις έρευνες στην Μεσόγειο, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποιες «δυσκολίες» και «προβλήματα» με την Τουρκία, αλλά δεν επεκτάθηκε, καθώς δεν ήταν το θέμα της συζήτησης στην διάσκεψη των Βρυξελλών.
Δείτε τι απάντησε ο Ζοζέπ Μπορέλ στον Ιταλό δημοσιογράφο