Επικαιρότητα Ευρωπαική Ένωση

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία των «27» για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία των «27» για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή και την ανοικοδόμηση των οικονομιών μας» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ, αναφερόμενος στο ιστορικό πακέτο ύψους 1,8 τρις. ευρώ.

Το ιστορικό πακέτο ανάκαμψης «θα δώσει ώθηση τόσο στην πράσινη όσο και στην ψηφιακή μας μετάβαση», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η Ευρώπη προχωρά μπροστά! Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ και Ταμείο Ανάκαμψης. €1,8 τρισ. για την ανάκαμψή μας και την ανοικοδόμηση μιας πιο ισχυρής, πράσινης και ψηφιακής ΕΕ. Συγχαρητήρια στη γερμανική Προεδρία της ΕΕ!»

Η έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ επιτεύχθηκε μετά από συμβιβασμό με την Ουγγαρία και την Πολωνία, οι οποίες είχαν ασκήσει βέτο λόγω των αντιρρήσεών τους για τη σύνδεσή του με όρους κράτους δικαίου.

Υπενθυμίζεται ότι προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είχε σημειώσει ότι η ΕΕ ήταν κοντά σε ομοφωνία.

«Υπάρχει ένας συμβιβασμός, ο οποίος είναι αποδεκτός για τη Γερμανία και πληροί τις προϋποθέσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, επομένως, υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει νίκη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να εγκρίνουν τα έγγραφα… ομόφωνα» είχε δηλώσει ο Βίκτορ Ορμπάν.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι έστειλε παρόμοιο μήνυμα, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι μακρές και περίπλοκες, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό μπορεί να είναι εφικτή.

ΠΗΓΗ