Επικαιρότητα Ευρωπαική Ένωση

Ταμείο Ανάκαμψης: Στην τελική ευθεία για την 1η έξοδο στις αγορές τον Ιούνιο

"Μουδιασμένη" η Κρήτη από την τραγωδία με την 11χρονη Ιωάννα

Ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή τον Ιούνιο αναμένεται η πρώτη έξοδος της Κομισιόν στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων τα οποία θα διατεθούν για την εκταμίευση των πρώτων προκαταβολών στις χώρες των οποίων τα σχέδια θα έχουν εγκριθεί.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της απόφασης ιδίων πόρων και από τα εναπομείναντα 2 κράτη –μέλη, Αυστρία και Πολωνία. Οι δύο  χώρες αναμένεται να συζητήσουν το συγκεκριμένο ζήτημα σήμερα. Αν όλα πάνε καλά, έως το τέλος του Μαΐου η απόφαση περί ιδίων πόρων θα έχει επικυρωθεί και από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Με βάση τον προγραμματισμό που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε χρόνο θα δανείζεται περίπου 150 δισ. ευρώ. Οι εκδόσεις θα αφορούν ομόλογα διάρκειας από 3 έως 30 έτη (ορισμένα θα εκδοθούν ως πράσινα ομόλογα) καθώς και έντοκα γραμμάτια. Κάθε έτος θα καθορίζεται το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να αντληθούν από τις αγορές και κάθε εξάμηνο θα προχωρά σε επικαιροποίηση των βασικών παραμέτρων του σχεδίου χρηματοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα δάνεια θα πρέπει να αποπληρωθούν έως το 2058.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν καταθέσει όλες οι χώρες-μέλη τα εθνικά τους σχέδια ανάκαμψης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Επιτροπή έχει λάβει συνολικά 18 σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, δηλαδή τα 2/3. Σε «εκκρεμότητα» παραμένουν τα Σχέδια από : Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Μάλτα, Ολλανδία, Ρουμανία και Σουηδία. Η Επιτροπή είχε ζητήσει από τα κράτη-μέλη να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην ποιότητα των εθνικών τους σχεδίων και όχι στην ταχύτητα κατάθεσής τους.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κομισιόν, όποιου κράτους-μέλους το σχέδιο εγκριθεί πρώτο, θα λάβει και την προκαταβολή 13% που του αναλογεί. Για την Ελλάδα το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 4 δισ. ευρώ. Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, «Ελλάδα 2.0», το οποίο έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια στις Βρυξέλλες, εκτιμάται ότι θα είναι από τα πρώτα που θα εγκριθούν πριν το τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η έγκριση του «Ελλάδα 2.0» αναμένεται να περιλαμβάνεται στο πρώτο πακέτο των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης που θα εγκριθούν από το Εcofin (Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.) στις 18 Ιουνίου. Πρόσφατα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών κ. Πάολο Τζεντιλόνι είχε τοποθετήσει την έγκριση στο 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, με προοπτική η εκταμίευση της προκαταβολής του 13% να ληφθεί εντός του Ιουλίου.

Όσον άφορα στο χρονοδιάγραμμα απορρόφησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης έχει δηλώσει ότι φέτος η Ελλάδα θα επιδιώξει να λάβει συνολικά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης 7,9 δις ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό εκτιμάται ότι θα ληφθεί έως τα τέλη του έτους, εφόσον η χώρα μας τηρήσει τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.

Ραλλού Αλεξοπούλου

ΠΗΓΗ