Επικαιρότητα Ευρωπαική Ένωση

«Ταπεινή συγγνώμη» της ΕΕ στην Άγκυρα: «Συγγνώμη, δεν θα σας περικόψουμε ούτε ένα ευρώ»

Αυτόματα λεωφορεία στα Τρίκαλα: Κυκλοφορούν (ακόμη) σε 4 τροχούς, αλλά χωρίς οδηγό

Διαψεύδει την ύπαρξη επιστολής στο Ευρωκοινοβούλιο που φέρεται να ανακοινώνει περικοπές στη χρηματοδότηση της Τουρκίας κατά 75%, δηλαδή στα 168 εκατ. ευρώ για το 2020, ο Ύπατος Αρμοστής της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Φαίνεται ότι η Μέρκελ αυτό που υποσχέθηκε νωρίτερα, όπως αναφέραμε,  στον Ερντογάν το έκανε πράξη και μάλιστα πριν ξεκινήσει η Σύνοδος.

Σε ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα δημοσιεύματα αναφέρονται ουσιαστικά σε απάντηση μετά από ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που υποβλήθηκε στην Κομισιόν τον Οκτώβριο του 2019.

Επίσης χαρακτηρίζει «εντελώς λάθος και παραπληροφόρηση» τη σύνδεση των δεδομένων και των αριθμών που αναφέρονται στην απάντηση με τα σημερινά γεγονότα ή ακόμα και τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Η περικοπή κονδυλίων από τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία ξεκίνησε το 2017. Η τελευταία απόφαση γι’ αυτό ελήφθη από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 15 Οκτωβρίου πέρσι, που υιοθετούσε την πρόταση της Κομισιόν για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020» αναφέρεται.

Διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει καινούρια ή πρόσφατη απόφαση παρά μόνο οι περσινές αποφάσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί και ξεκαθαρίσει σε διάφορες περιπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό που αναμενόταν να λάβει η Τουρκία, στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας, ανερχόταν σε 3,5 δισ. ευρώ για το διάστημα 2014 – 2020. Την ίδια ώρα, βέβαια, το ποσό που αφορά τη μεταναστευτική συμφωνία Βρυξελλών – Άγκυρας (σ.σ. του 2016) παραμένει αμετάβλητο στα συμφωνηθέντα επίπεδα.