Επικαιρότητα Ευρωπαική Ένωση

Βρετανία: Ενταση στο συνέδριο των Τόρις -«Φυλακίστε τους», φώναζαν για τους αντάρτες βουλευτές

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα για εταιρείες που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook

Το ρήγμα στις τάξεις των Συντηρητικών στη Βρετανία είναι εμφανές στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος. Χαρακτηριστική η επίθεση συνέδρων στους 21 «αντάρτες» βουλευτές των Τόρις, που αντιτάχθηκαν με τη στρατηγική του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit.

Πρόκειται για τους βουλευτές των Συντηρητικών οι οποίοι συντάχθηκαν με την αντιπολίτευση και ψήφισαν τον νόμο ο οποίος υποχρεώνει τον πρωθυπουργό της Βρετανίας να ζητήσει παράταση του Brexit αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτωβρίου. «Ενήργησαν κατά του εθνικού συμφέροντος», δήλωσε ο βουλευτής Στιβ Μπέικερ, μιλώντας σε εκδήλωση στο περιθώριο του συνεδρίου των Τόρις στο Μάντσεστερ.

Τα λόγια του Μπέικερ ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους. «Φυλακίστε τους!», φώναζαν για τους αντάρτες βουλευτές ενώ ο ομιλητής τους ζητούσε να ηρεμήσουν, αν και έριχνε λάδι στη φωτιά συμπληρώνοντας ότι η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου έπληξε τη διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας, με συνέπεια η ΕΕ να μην είναι πλέον διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις.

Τοξική ατμόσφαιρα στο συνέδριο
Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Μπόρις Τζόνσον απέπεμψε τους 21 μετριοπαθείς βουλευτές των Τόρις. Ανάμεσά τους ήταν σημαντικά στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλμ Νίκολας Σόουμς. Ο Χάμοντ δεν πήγε στο συνέδριο στο Μάντσεστερ, αλλά τρεις πήραν τον λόγο το βράδυ της Δευτέρας, σε εκδηλώσεις στο περιθώριο του συνεδρίου.

«Το κόμμα έχει γίνει πολύ επιθετικότερο, επιζητεί περισσότερο την σύγκρουση και είναι πολύ πιο πολωμένο», είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκόουκ. «Δεν είμαστε πια το κόμμα του Τσόρτσιλ, είμαστε περισσότερο το κόμμα του Τραμπ», πρόσθεσε. Κάποιοι χειροκρότησαν, άλλοι φώναζαν «ό,τι θέλει λέει». Για τον βουλευτή Ντόμινικ Γκρίβ, η δηλητηριώδης ατμόσφαιρα «ενθαρρύνεται ξεκάθαρα από τον Μπόρις Τζόνσον». Την ώρα της δικής του παρέμβασης, ο βουλευτής δέχθηκε μήνυμα στο κινητό του και το διάβασε δυνατά. «Είσαι ένας άθλιος προδότης». «Δεν είναι και πολύ ευγενικό», σχολίασε γελαστός ο Ντόμινικ Γκριβ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Εχασα την μάχη. Το κόμμα αποφάσισε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση», παραδέχθηκε ο φιλοευρωπαίος Αλιστερ Μπαρτ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών. «Αλλά η διαδικασία αυτή (το Brexit) έχει γίνει έμμονη ιδέα σε σημείο που φτάνει τον παραλογισμό, πράγμα που με ανησυχεί πραγματικά».