Διεθνή

F-35B: Είναι το stealth μαχητικό υποψήφιο για το νέο αεροπλανοφόρο της Νότιας Κορέας ;

Ο Μπάιντεν αναμένεται να αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων

Η Νότια Κορέα θα μπορούσε να επενδύσει περίπου 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά 20 μαχητικών αεροσκαφών κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, με τον πιο πιθανό υποψήφιο να είναι το αμερικανικό stealth μαχητικό πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35B.

Η Σεούλ θέλει να κατασκευάσει έναν ελαφρύ αεροπλανοφόρο 30.000 τόνων έως το 2033, ένα πρόγραμμα το οποίο φαίνεται πως προχωράει με γοργούς ρυθμούς, έπειτα από την έγκριση που έδωσε η κυβέρνηση της χώρας για την κατασκευή του νέου πολεμικού πλοίου, που θα αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό τις ναυτικές και αεροπορικές δυνατότητες της Νότιας Κορέας εν μέσω εντάσεων με την Κίνα στην περιοχή.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο πληροφορίες του αρμόδιας διεύθυνσης αμυντικών εξοπλισμών του Υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας βρίσκεται σε εξέλιξη μια μελέτη για την βιωσιμότητα του προγράμματος, το οποίο υπολογίζεται σε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος δεκαετίας.

Όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού της Νότιας Κορέας, «το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του αεροπλανοφόρου αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 50 δισεκατομμύρια γουάν ετησίως, το οποίο αντιστοιχεί σε μόλις 0,6% του συνολικού προϋπολογισμού μας για το 2021».

F-35B: Είναι το stealth μαχητικό υποψήφιο για το νέο αεροπλανοφόρο της Νότιας Κορέας ;

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «θα απαιτηθούν επιπλέον 3 τρισεκατομμύρια γουόν, που αντιστοιχούν σε 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, για την προμήθεια και ένταξη σε επιχειρησιακή λειτουργία περίπου 20 αεροσκαφών  VTOL για το αεροπλανοφόρο, ωστόσο τα μαχητικά αυτά θα υπάγονται στη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας και όχι του Πολεμικού Ναυτικού».

Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη, ο πιο πιθανός υποψήφιος για τη Νότια Κορέα είναι το stealth αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35B, που έχει έχει ικανότητα VTOL, δηλαδή την ικανότητα να αιωρείται, να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Νότια Κορέα έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες προμήθειας τέτοιων μαχητικών, ωστόσο δεν έχει γίνει κάτι γνωστό συγκεκριμένα για το F-35B.

Πηγή: Defenseworld / Φωτογραφία αρχείου