Διεθνή Ελλάδα

Financial Times: «Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα κουράστηκε πια με τον Τσίπρα»

Financial Times: «Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα κουράστηκε πια με τον Τσίπρα»

Για την κόπωση της μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση Τσίπρα κάνουν λόγο οι «Financial Times» του Λονδίνου επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες πιστεύουν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αντί να καταπολεμήσει τη διαπλοκή, δημιούργησε το δικό του σύστημα.

«O Τσίπρας προσπάθησε να δαιμονοποιήσει τον Μητσοτάκη αλλά απέτυχε», προσθέτει το βρετανικό δημοσίευμα.

«Ήταν ο αριστερός ριζοσπάστης που πέτυχε μια σημαντική νίκη στις εκλογές του 2015 με τη δέσμευση να ανατρέψει την λιτότητα και να βγάλει τη χώρα του από την Ευρωζώνη ακόμη κι αν δεν ήθελαν οι πιστωτές… Όμως, εάν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές, η θητεία του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού της Ελλάδος θα τερματιστεί πρόωρα, καθώς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα».

«Η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε επισήμως την Τρίτη με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται έναντι του κεντροδεξιού κόμματος της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά περίπου 9,5 μονάδες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Με την ίδια διαφορά που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στις ευρωεκλογές του Μαΐου», σχολιάζει το επίμαχο άρθρο.

«Οι Έλληνες της μεσαίας τάξης, που χτυπήθηκαν σκληρά από τις απότομες αυξήσεις των φόρων, αδιαφορούν από την ήπια οικονομική ανάπτυξη της κυβέρνησης Τσίπρα και τον εγκατέλειψαν, καταστρέφοντας τις ελπίδες του να παραμείνει μέχρι τον Οκτώβριο στην εξουσία και να γίνει ο πρώτος ηγέτης της Ελλάδος που θα εξαντλήσει την τετραετία τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Οι Financial Times φιλοξενούν τις απόψεις του Έλληνα ακαδημαϊκού Άρη Χατζή: «Ο Τσίπρας δεν μπορεί να κερδίσει αυτές τις εκλογές», δήλωσε ο Άρης Χατζής, καθηγητής του Πανεπιστημίου και πολιτικός σχολιαστής, αναφερόμενος στην κάλπη της 7ης Ιουλίου. «Είναι πάρα πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις για να μπορέσει να προλάβει σε μόλις τέσσερις εβδομάδες», προσθέτει.

«Υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ», όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «τίποτα δεν άλλαξε πραγματικά. Το μόνο που έγινε ήταν ότι, μια ομάδα ηλικιωμένων επιχειρηματιών που προηγουμένως συμμετείχαν στη διαπλοκή αντικαταστάθηκε από άλλη».

Ως πρωθυπουργός ο κύριος Τσίπρας αποδείχθηκε πανούργος πραγματιστής, εγκαταλείποντας την φλογερή ρητοτική του μέσα σε μερικούς μήνες. Άλλαξε εντελώς το δημοψήφισμα όπου οι ψηφοφόροι υποστήριξαν την σκληρή στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Ευρώπη, απέρριψε την πρόταση του ανορθόδοξου υπουργού Οικονομικών του Γιάνη Βαρουφάκη να υιοθετήσει ξανά την δραχμή και υπέκυψε στην εφαρμογή σκληρών φορολογικών μέτρων που επέβαλαν οι Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», όπως επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα».

«Ο 44χρονος ηγέτης απέσπασε επίσης τα εύσημα από διεθνή κοινότητα για την επίτευξη συμφωνίας με τον ομόλογό του στα Σκόπια Ζόραν Ζάεφ για τη μετονομασία του βόρειου γείτονα της Αθήνας ως «Βόρεια Μακεδονία», τερματίζοντας μια 28ετή διαμάχη που αποτέλεσε απειλή για τη σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια. Ωστόσο, εξόργισε πολλούς στη πατρίδα του, παραλείποντας να υλοποιήσει την δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και να βάλει τέλος στο πρόβλημα της λεγόμενης διαπλοκής, ενός δικτύου στενών σχέσεων μεταξύ επιχειρήσεων, κυβέρνησης και ΜΜΕ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που θεωρείται ότι ενθάρρυναν τις διεφθαρμένες πρακτικές και απομάκρυναν τους ενδεχόμενους ξένους επενδυτές».

Όπως σχολιάζουν οι «Financial Times», ο κ. Μητσοτάκης έχει δαιμονοποιηθεί από την Αριστερά ως νεοφιλελεύθερος που είναι αποφασισμένος να απολύσει χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, να μειώσει τις δαπάνες για την υγεία και την και να καλέσει ξένους επενδυτές να «λεηλατούν τη χώρα μας».

Το επίμαχο άρθρο αναφέρει επίσης ότι ο κ. Τσίπρας πιθανότατα θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος μετά την αναμενόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. «Ένας λόγος είναι ότι δεν υπάρχει κανένας στο ΣΥΡΙΖΑ που να μπορεί να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος», προσθέτει ο Άρης Χατζής.