Διεθνή

Γαλλία: Μετά το 2040 τέλος στα βενζινοκίνητα και τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα

Γαλλία: Μετά το 2040 τέλος στα βενζινοκίνητα και τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα

Το σχέδιο για το περιβάλλον όπως το ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός προβληματίζει τις εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες

Η Γαλλία σχεδιάζει να σταματήσει την πώληση βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων στη χώρα μέχρι το 2040, σύμφωνα με τον νέο υπουργό περιβάλλοντος της χώρας, Νικολά Ουλό.

Ανακοινώνοντας σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη το σχέδιο για το κλίμα του στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το περιβάλλον, είπε: «Ανακοινώνουμε το τέλος της πώλησης βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων μέχρι το 2040».

Ο Ουλό δεν διευκρίνισε εάν αυτό θα σήμαινε το τέλος της παραγωγής βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων ή αν αυτά θα εξακολουθήσουν να παράγονται αλλά θα διατίθενται αποκλειστικά για εξαγωγές.
Επίσης, δεν διευκρίνισε αν η απαγόρευση αυτή θα περιλαμβάνει υβριδικά αυτοκίνητα, αν δηλαδή θα δεχτεί μια «μικτή» μορφή κίνησης, ή θα γίνει ολοκληρωτική στροφή προς την ηλεκτροκίνηση.

Παράλληλα είπε ότι θα εξεταστεί άμεσα ένα σύστημα πριμοδότησης των οικονομικά αδυνάτων για να αντικαταστήσουν τα παλαιάς τεχνολογίας αυτοκίνητά τους με νέας τεχνολογίας.
Συγκεκριμένα είπε πως θα θεσπιστεί  ένα μπόνους αντικατάστασης αυτοκινήτων ντίζελ προ του 1997 ή βενζίνης προ του  2001 με ένα καθαρότερο όχημα καινούργιο ή μεταχειρισμένο.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι ο στόχος αυτός θα έχει επιπτώσεις στις γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Οι ανακοινώσεις του έρχονται σε μια εποχή που οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν και στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις με πιο πρόσφατη την εξαγορά της Opel από το γκρουπ PSA (Peugeot-Citroen).
Ωστόσο είναι σαφής και η επένδυση που κάνουν οι κατασκευαστές προς την κατεύθυνση να αυξήσουν γρήγορα την παραγωγή τους σε ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση.

Για παράδειγμα η  Volvo ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι από το 2019 θα σταματήσει να κατασκευάζει αυτοκίνητα με τους παραδοσιακούς κινητήρες εσωτερικής καύσης και πως όλα της τα μοντέλα θα είναι υβριδικά ή ηλεκτρικά.

Τέλος ο Νικολά Ουλό αναφέρθηκε και σε μέτρα που προτίθεται να πάρει σχετικά με τα παλιά ενεργοβόρα κτίρια λέγοντας πως μέσα στην επόμενη δεκαετία τα κτίρια με κακή μόνωση που είναι «θερμικά σουρωτήρια» πρέπει να πάψουν να υπάρχουν .

 

 

 

www.1069.gr