Διεθνή

Γιατί νοσταλγούν ακόμα τον Πινοσέτ;

Λαζόπουλος: Η Φώφη, η Φιλιππινέζα και το σύστημα Μητσοτάκη (vid)

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο που ο βουλευτής και τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης συνέδεσε το πρόγραμμα για το ασφαλιστικό που σχεδιάζει να εφαρμόσει το κόμμα του με το γεγονός ότι «το εφάρμοσε πρώτος ο δικτάτορας Πινοσέτ», επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης να διασκεδάσει την αρνητική εντύπωση.

Ο κ. Καραγκούνης είχε δίκιο. Το πρόγραμμα που θέλει να εφαρμόσει η Ν.Δ. στο ασφαλιστικό ζήτημα δεν το εμπνεύστηκε ο διαβόητος δικτάτορας της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ. Είναι δημιούργημα των πιο ακραίων θεωρητικών του νεοφιλελευθερισμού, της ομάδας του Σικάγου. Απλώς η Χιλή του δικτάτορα Πινοσέτ χρησίμευσε ως κατάλληλο περιβάλλον για την πειραματική εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης συνταγής, εφόσον εγγυόταν την καταστολή κάθε κοινωνικής αντίστασης που θα προκαλούσε η μαζική μείωση των συντάξεων και η βίαιη εξαθλίωση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα επιχειρήθηκε και το 1997 να τεθεί ένα παρόμοιο σχήμα σε εφαρμογή από την κυβέρνηση Σημίτη με τις προτάσεις της Επιτροπής υπό τον καθηγητή Σπράο, μόνο που δεν ήταν τόσο ακραιφνώς «ιδιωτικοποιημένο» όσο το προτεινόμενο από τη Ν.Δ. Και αυτό δεν συνέβη όχι μόνο γιατί ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων, αλλά και γιατί λίγες μέρες αργότερα είχαμε κραχ στο χρηματιστήριο, κάτι που θύμισε σε όλους το ρίσκο της ιδιωτικοποίησης άνευ όρων.

  • Σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: το ασφαλιστικό σύστημα που παρουσιάζει ως… ρηξικέλευθο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πιστή αντιγραφή εκείνου που επέβαλε τη δεκαετία του ’80 η Παγκόσμια Τράπεζα στη Χιλή.