Διεθνή

Η Χανιώτισσα που σαρώνει στον Καναδά, η δικιά μας Όλγα, παρουσίασε την πρώτη της έκθεση στο BC Canada (pics+vid))

Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Στην Αθήνα με την επίτιμη Βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία! pics

Πριν από λίγο καιρό στο BC του Καναδά,  παρουσιάστηκε  για πρώτη φορά  η νέα συλλογή μοντέρνας τέχνης της γνωστής ζωγράφου Όλγα Χναρά, με τίτλο Silence returned .

Την νέα συλλογή επισκέφτηκαν χιλιάδες κόσμου από διάφορα μέρη του Καναδά ενώ δεν αποκλείεται μέσα στους επόμενους μήνες, γνωστό μουσείο μοντέρνας Τέχνης της Αθήνας , να φιλοξενήσει ένα από τα έργα της  συλλογής .
Οι κριτικές και τα σχόλια που έχει αποσπάσει μέχρι στιγμής η νέα συλλογή της Όλγα Χναρά , εντυπωσιάζουν . Κριτικοί και ιστορικοί τέχνης, συγγραφείς , περιοδικά τέχνης, τηλεόραση,  εφημερίδες και δεκάδες δημοσιογραφικά sites σε Ελλάδα και εξωτερικό έχουν τιμήσει την Χανιώτισσα διεθνούς φήμης ζωγράφο  Όλγα Χναρά
 Η καλλιτέχνιδα  είναι αναγνωρισμένη επαγγελματίας ζωγράφος στο εξωτερικό καθώς  έχει συμμετάσχει  με επιτυχία  και αποδοχή του κοινού σε  αρκετές  ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη και στον Καναδά. Έχει λάβει εγκωμιαστικές, επιδοκιμαστικές και θετικές  κριτικές, κείμενα και προσεγγίσεις  από κορυφαίους Έλληνες και διεθνείς  ιστορικούς τέχνης  και κριτικούς τέχνης.

Aπο την Collection Silence returned που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από λίγους μήνες στο BC του Καναδά .

Gepostet von Olga Chnara am Dienstag, 28. Januar 2020

Με  την ευκαιρία της έκθεσης  κυκλοφόρησε πολυτελής δίγλωσσος κατάλογος στα Ελληνικά και στα Αγγλικά  που περιέχει φωτογραφίες των έργων και κριτικές για το έργο της και κείμενα  από τον ιστορικό τέχνης Λεόντιο Πετμεζά  και τον συγγραφέα –θεωρητικό τέχνης Σάντυ Νικολαρέα.
Η Χανιώτισσα που σαρώνει στον Καναδά, η δικιά μας Όλγα, παρουσίασε την πρώτη της έκθεση στο BC Canada (pics+vid))
Ο Σάντυ Νικολαρέας   αναφέρει μεταξύ άλλων  για την εικαστική εργασία της :‘’…Η αφηρημένη τέχνη δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, απαιτεί πολύ γνώση και δεξιοτεχνία, γιατί χωρίς να χρησιμοποιεί την εικόνα ως μέσο συνομιλίας με τον θεατή, έχει σαν μόνο της όπλο το σκέτο χρώμα, και πρέπει με αυτό να κάνει διάλογο με τον θεατή, που είναι πολύ απαιτητικός και εύκολα απορρίπτει ότι δεν καταλαβαίνει.
Αυτό τον δύσκολο δρόμο διάλεξε η Όλγα για την τέχνη της, και με το χρώμα μόνο και τον χρωστήρα της καταφέρνει να μας βάλει στον όμορφο αυτό απαρχής κόσμο της που η ίδια δημιουργεί.
Αυτό το καταφέρνει θαυμάσια, γιατί αν μελετήσετε τα έργα της θα δείτε πώς το κάθε ένα είναι πολύ διαφορετικό από το άλλο, το καθένα μας βάζει σε μια άλλη ιστορία και από ότι φαίνεται ο ιδιαίτερος αυτός κόσμος της είναι ανεξάντλητος…..’’
Η Χανιώτισσα που σαρώνει στον Καναδά, η δικιά μας Όλγα, παρουσίασε την πρώτη της έκθεση στο BC Canada (pics+vid))
Ο  Λεόντιος Πετμεζάς  επισημαίνει για το έργο της :   ’’Η ζωγραφική της Όλγας  Χναρά εμπεδώνει άμεσες  προθέσεις  απόδοσης  που απαιτούν ουσιαστική  προσοχή . Η καλλιτέχνιδα  επιδίδεται στην χρήση της abstractive ταυτότητας με ευνόητα  και  ευπρόσδεκτα μηνύματα  που αναπαριστούν ένα συναρπαστικό κόσμο με υπαρξιακή οντότητα  και στοιχειώδη συνεύρεση.
Η τεχνική της προσδιορίζεται από  την ψυχολογία  της γραφής των φωτεινών έντονων χρωμάτων και  σχεδιάσεων  της οσμωτικής, υπερβατικής μέθεξης. Η εξέλιξη των θέσεων της αξιοποιεί  τομές που  ενδυναμώνουν  την πλήρη αισθαντικότητα της  προοπτικής .Παρέχει την γνώση της απτότητας στην σχετικότητα της διατομής που διαθέτει η διάσταση των επιμερισμών. Οι ρυθμοί  της γίνονται παράδειγμα και έναυσμα.
Αποτελούν σχολή για την φωβιστική προσέγγιση μέσα από ετερόκλητες ομοιογένειες διαλεκτικής σύζευξης. Η ενότητα των έργων συνδυάζει  την  εννοιολογική συνειδησιακή συγκυρία  με το υπερρεαλιστικό μοτίβο ανασυγκρότησης. Μέσα από τις νεωτεριστικές  προσεγγίσεις δένουν  ενδόμυχες ψυχικές καταστάσεις σε γραμμικές  εικόνες και  αποτυπώνουν μια άλλη ιδιάζουσα πλευρά της πραγματικότητας. Μεταφέρουν μια μνημονική  πρόθεση  με αποσπασματικό κλοιό από  έντεχνα, εκλεκτικά ιδεογράμματα και ιδιότυπα νεφελώματα.
Η Χανιώτισσα που σαρώνει στον Καναδά, η δικιά μας Όλγα, παρουσίασε την πρώτη της έκθεση στο BC Canada (pics+vid))
Η πληρότητα των δυνάμεων  προκαλείτε με ευκρίνεια  που οδηγεί  σε μονοπάτια  απόκλισης , στην ανάπτυξη των βαθμών  αυτογνωσίας και στον χαρακτηρισμό των μονάδων ανακυκλωμένης  εκποίησης.
Με στοιχειώδη λεπτομέρεια εκφράζονται  απόψεις εμφορούμενες από απεικονίσεις της έντεχνης αποκάλυψης. Προσωποποιούνται  από την μεταβλητότητα της ανθρώπινης σκέψης  και μεταλλάσσονται σύμφωνα με τους υπάρχοντες νόμους της ογκολογικής βαρύτητας και της αντίληψης απέναντι στην  αρμονική απεικόνιση. Παρουσιάζονται εναργέστατα οι ιδιότυποι συνδυασμοί ενός πεδίου διευθέτησης   προτάσεων που ανιχνεύει ένα υλικό πτυχών και διακυμάνσεων .
Σε κάθε πίνακα κυριαρχεί  με αυστηρότητα η έννοια  της ευρηματικής και της εξιδανικευμένης  ενεργητικής συνθήκης που επεξεργάζεται πειραματισμούς. Παρακολουθούμε  μορφοπλαστικές αποτυπώσεις  μετουσιωμένης  δράσης με  εικονιστική  υφή που ενέχουν μια  διαχρονική πορεία ύπαρξης και μαρτυρούν μια διάθεση εξέλιξης  προς την εποικοδομητική διαύγεια της μεθοδικής μελέτης.
Η Χανιώτισσα που σαρώνει στον Καναδά, η δικιά μας Όλγα, παρουσίασε την πρώτη της έκθεση στο BC Canada (pics+vid))
Η δραστηριότητα τους εμπεριέχει καταθέσεις με  χροιά ενδοσκόπησης.  Απόρροια  αυτής της κατάστασης  είναι η αποτύπωση  προτάσεων για συλλήψεις που συγκινούν ιδιαίτερα το θεατή χάρη στην διακριτικότητα  του στοχασμού τους.
Φανερώνουν πως η καλλιτέχνιδα  Όλγα  Χναρά  διακατέχεται από την  γνώση  μιας ποικιλίας θεματικών και στιλιστικών οραματισμών  με βάση τους οποίους  παραθέτει τις αφηρημένες αλλά τονισμένες  παρεμβάσεις  της.
Πατήστε στο σύνδεσμο που ακολουθεί για να δείτε το βίντεο της έκθεσης.
https://www.facebook.com/olga.xnara/videos/2683290808458872/?t=2