Διεθνή

Ισραήλ εναντίον Χαμάς: Η «Προστατευτική Αιχμή» που «ισοπέδωσε» τη Γάζα

Ισραήλ εναντίον Χαμάς: Η «Προστατευτική Αιχμή» που «ισοπέδωσε» τη Γάζα

Οι πρόσφατες συγκρούσεις ανάμεσα στις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις και τη Χαμάς, με την υποστήριξη και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ) έχουν συγκεντρώσει τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας λόγω της απότομης κλιμάκωσης των εχθροπραξιών, που μετρά νεκρούς και τραυματίες και από τις δύο πλευρές, με την αιματοχυσία να δείχνει πως δεν θα έχει τέλος σύντομα.

Οι προχθεσινές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο τις διαβόητες σήραγγες που χρησιμοποιούν οι μαχητές της Χαμάς, θύμισε σε αρκετούς μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σχετικά πρόσφατα, πιο συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2014, με «πρωταγωνιστές» και πάλι τον IDF (Israel Defense Forces) και τη Χαμάς.

Ήταν 8 Ιουλίου 2014 όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε την Επιχείρηση «Προστατευτική Αιχμή» (εβραϊκά: מבצע צוק איתן‎) εναντίον της παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας. Το Ισραήλ υποστήριξε ότι ο λόγος για την επιχείρηση ήταν οι επιθέσεις ρουκετών στο έδαφος του Ισραήλ από ενόπλους της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς. Από τις 26 Αυγούστου 2014 η επίθεση σταμάτησε και κηρύχθηκε νέα εκεχειρία επ’ αόριστον.

Μετά την απαγωγή και δολοφονία τριών Ισραηλινών εφήβων στη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ ρίχνοντας εσκεμμένα το φταίξιμο σε Παλαιστινίους, ξεκίνησε μια επιχείρηση συλλήψεων εκατοντάδων Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων και όλων των πολιτικών ηγετών της Χαμάς στη Δυτική Όχθη.

Την ίδια στιγμή πολλοί Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν είτε ως εκδίκηση για τη δολοφονία των Ισραηλινών παιδιών, είτε ως μέρος της διαδικασίας των συλλήψεων. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι η απαγωγή και η δολοφονία των τριών εφήβων δεν είχε καμία σχέση με τη Χαμάς.

Το ιστορικό υπόβαθρο

Την νύχτα της 6ης Ιουλίου ένα ισραηλινό πλήγμα σκότωσε επτά ενόπλους της Χαμάς. Ως απάντηση η Χαμάς αύξησε τον αριθμό των επιθέσεων με ρουκέτες προς το έδαφος του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Στις 7 Ιουλίου εξαιτίας των μαζικών ρουκετών που εξαπέλυε η Χαμάς στο Ισραήλ, η Ισραηλινή Αεροπορία ξεκίνησε πολλούς βομβαρδισμούς στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας, ενώ την επόμενη μέρα ξεκίνησε μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση. Η Χαμάς διαμήνυε την ίδια ώρα την απαίτησή της να αποφυλακιστούν όλοι οι συλληφθέντες από τη Δυτική Όχθη, να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ και να συμφωνήσουν μετά σε μία εκεχειρία. Το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση και συνέχισε τους βομβαρδισμούς.

Στις 13 Ιουλίου το Ισραήλ είχε πραγματοποιήσει πάνω από 1.300 αεροπορικές επιθέσεις, ενώ, σύμφωνα με το Ισραήλ, πάνω από 800 ρουκέτας από τη Γάζα είχαν εκτοξευθεί προς το Ισραήλ. Στις 22 Ιουλίου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, επισκέπτηκε το Ισραήλ και πρότεινε σε όλες τις πλευρές να συμφωνήσουν σε εκεχειρία.

Μέχρι τις 2 Αυγούστου, 1.653 Παλαιστίνιοι πολίτες είχαν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και 8.900 τραυματίστηκαν, ενώ οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 70%-80% των νεκρών είναι άμαχοι. Την ίδια ώρα οι ισραηλινές απώλειες κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων ήταν 63 στρατιώτες.

Ο τραγικός απολογισμός

Σύμφωνα με τον OCHA (United Nations’ Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) από τις 26 Ιουλίου 2014 στη Λωρίδα της Γάζας, πάνω από 200.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί και 165.548 έχουν βρει καταφύγιο σε 92 σχολεία της UNRWA. 1,2 εκατομμύρια δεν έχουν ή έχουν μικρή πρόσβαση σε νερό ή υγιεινή, 120 σχολεία 18 νοσοκομεία έχουν καταστραφεί, 3.333 κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, 3.380 κατοικίες έχουν χτυπηθεί αλλά παραμένουν κατοικήσιμες. 80% των κατοίκων έχουν στη διάθεσή τους 4 ώρες ηλεκτρικού ρεύματος ανά ημέρα.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, το Κράτος της Παλαιστίνης κατέθεσε πρόταση με την οποία ζητά από τον ΟΗΕ να διερευνηθούν πιθανά εγκλήματα που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών. Σύμφωνα με παλαιστινιακές αρχές, το Ισραήλ, έχει προβεί μέχρι και σε βομβαρδισμό νοσοκομείου.