Διεθνή

Κατασκευή τείχους 900 χλμ. από την Τουρκία για να περιορίσει την είσοδο των μεταναστών από την Συρία

Σύμφωνα με το περιοδικό Politico η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει σε βάθος — πέντε μηνών — ένα τεράστιο τείχος για να σφραγίσει περίπου 900 χλμ. από τα σύνορα, που μοιράζεται με την Συρία, με στόχο να σταματήσει την παράνομη διέλευση προσφύγων αλλά και να καταπολεμήσει το λαθρεμπορίο.

Έχει ήδη ολοκληρωθεί τμήμα 200χλμ., του οποίου η κατασκευή έχει ξεκινήσει από το 2014.

Από τα 19 επίσημα σημεία διέλευσης στα τουρκο-συριακά σύνορα μόνο τα δύο παραμένουν ανοικτά και παραμένουν επιλογές για τους πρόσφυγες από τη Συρία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία χτίζει τοίχος, την ώρα που η Αγκυρα επιμένει πως οι «πόρτες» της χώρας είναι ανοικτές για τους Σύριους, ωστόσο, πάνω από 100.000 έχουν «κολλήσει» στα σύνορα κατά το περασμένο έτος.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν πως περίπου 200 πρόσφυγες, τις περισσότερες φορές τραυματίες, παίρνουν άδεια να περάσουν τα σύνορα.

«Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να πούμε ότι το τείχος κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με βεβαιότητα παραβιάζει το δικαίωμα αυτό, θα καταστήσει δύσκολο για κάποιον να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος», είχε δηλώσει, παλιότερα ο Μετίν Τσοραμπατίρ του Κέντρου Μελετών Ασύλου και Μετανάστευσης, για να τονίσει στη συνέχεια:

«Αν μια ομάδα Σύρων θέλει να φύγει τον πόλεμο στο εγγύς μέλλον, πώς μπορούν να βρουν καταφύγιο χωρίς να αντιμετωπίσουν αυτό το τείχος;».